EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

По 22 проекта за инвестиции работи АП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

По 22 проекта за инвестиции работи АП

mail11:45 | 21.01.2014прегледи 6175 коментарикоментари 0


Големият проблем пред икономиката на страната е намаляването на инвестициите. Това каза вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева по време на годишната среща на бизнеса с правителството. Тя отбеляза, че през последното тримесечие на 2012 г. е реализиран най-големият спад в инвестициите и през последните тримесечия има слабо повишение, но ,по думите й, това не е удовлетворително. Бобева цитира справка на Българската агенция за инвестиции, според която агенцията работи по 22 големи инвестиционни проекта за около 7000 работни места. Да се надяваме малка част от тези проекти да се реализират, това ще  допринесе за икономическия растеж, каза вицепремиерът.

Инвестиционни проекти са на обща стойност  от 2,169 млрд. лева и те кандидатстват пред Българската агенция за инвестиции за сертифициране. Очаква се проектите да получат тази година сертификати. Това допълни пред журналисти вицепремиерът Бобева.
Четири от проектите са на компании, които вече са в България. Има проекти в областта на информационните технологии, логистиката, застрахователните услуги, на пристанище "Бургас", в текстила има два проекта. Има два проекта и за разширяване на бизнес зони, както и проект за винопроизводство около София.

Другите проблеми, очертани от вицепремиера, са свързани със свитото вътрешно търсене, производителността на труда, където тенденциите вървят надолу. Бобева отбеляза, че се запазват нивата на данъчното облагане за фирмите.

България се нуждае от няколко сериозни големи инвестиционни проекта. Това каза председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев по време на срещата.
В условията на все още плаха инвестиционна агресивност и на външния, и на вътрешния бизнес е добре България да даде път на няколко големи инвестиционни проекта, а те са основно в областта на енергетиката, каза Цонев.
Ако можем да икономизираме политика, ще го правим всеки ден, но няма да допуснем политизация на икономиката, заяви Цонев. Той отбеляза, че ако един проект е добър за държавата, неутрален е
към фиска, не води до договорни задължения за години наред по изкупуване на продукция, енергия, той ще бъде реализиран независимо от коя посока идва - Изток или Запад. Ако не можем да диверсифицираме енергийните източници, ще диверсифицираме пътищата, по които получаваме енергия, каза Цонев. Той посочи, че в този случай не приема политизация - независимо откъде идва тя - от бизнеса, анализатори, политици, посолства.
Цонев припомни защо ДПС не харесва проекта "Белене" - заради липсата на ясна финансова схема, има задължения за изкупуване на електроенергията за десетилетия напред. ДПС подкрепя проекта за
седми блока на АЕЦ "Козлодуй", защото там няма задължение за изкупуване на електроенергията, няма задължения на фиска и има ясна проектна схема. Засега, ако се промени, ще променим и отношението си, каза Цонев. Ако и "Белене" се промени в посоката, за която говоря, можем да ревизираме отношението си, но на този етап няма такава промяна.

"За мен най-важното е да се стабилизира енергетика, фалит на НЕК е най-лошият сценарий, цялата енергетиката трябва да плати за грешките", уточни Бобева по повод на въпроса какво наложи налагането на такса от 20% върху приходите на ВЕИ производителите. В учебниците пише, че не се прави така, но има и по-лоши сценарии, а за да избегнеш по-лошите сценарии правиш по-малкото зло,каза тя.

източник:БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg