EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Плоският данък - 95% от хората на печалба

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плоският данък - 95% от хората на печалба

mail10:50 | 21.12.2011прегледи 1776 коментарикоментари 0


Георги Ангелов,ikonomika.org

Анонимен автор твърди, че няма ефект от въвеждането на плосък данък от 10%. Как се обосновава? Разглежда растежа на приходите от данъка преди и след въвеждането му и също така чуждите инвестиции преди и след въвеждането му.

Обаче, има един сериозен проблем – кризата.

В края на 2008 започна световна финансова криза, която достигна и до България. Тя доведе води до влошаване икономическите условия, съответно до спад на инвестициите и данъчните приходи. Няма нищо учудващо - нормално е в добрите времена приходите от данъци и инвестициите да растат по-бързо отколкото в лошите. Това няма логическа връзка с плоския данък (освен ако не се твърди, че плоският данък в България е довел до световната криза).

Тогава как да измерим ефекта от плоския данък?

1. Преди започването на кризата

В началото на 2007 беше въведен 10% данък върху фирмите – въпреки очакванията, това доведе не до спад, а до огромен растеж на приходите от този данък (40%). През 2007 беше достигнат и абсолютен рекорд в чуждите инвестиции към България.

2. След започване на кризата

Кризата очевидно пречи, но все пак не е невъзможно да видим някои ефекти дори в криза. За да видим приходния ефект от данъчната реформа без той да се изкривява от кризата, можем да сравним развитието на приходите от плоския данък върху доходите с развитието на приходите от други данъци (например ДДС). Между 2007 и 2010 година приходите от данъка върху доходите се увеличават с почти четвърт милиард лева, докато за същия период приходите от ДДС намаляват с над 330 милиона лева. И двата данъка са засегнати от кризата, но очевидно данъкът върху доходите се справя по-добре, т.е. ефектът от данъчната реформа е видим дори в криза. А в добри времена (когато те се върнат) ефектът само ще се увеличава, включително от гледна точка на инвестиции, работни места и икономически растеж – което в крайна сметка е целта.

Промяна в приходите от данък върху доходите и ДДС, 2007-2010, млн. лв.

 3. Ефект върху данъкоплатците

До момента, над 95% от данъкоплатците вече са на печалба от плоския данък от 10% (повечето от останалите също са спечелили, заради съпътстващи мерки). Причината е проста – преди въвеждането на 10% плосък данък пределните ставки на облагане варираха между 22 и 24% (всички доходи над 600 лева месечно се облагаха с 24% ставка). Човек лесно може да изчисли колко би плащал при предишните ставки и колко реално плаща в момента при 10% ставка. Отделно, за в бъдеще при всяко увеличение на заплатата само 10% отиват като данък, а не 24% колкото беше преди. В дългосрочен план, това е огромна разлика.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161