EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Плодово безгрижни шардонета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плодово безгрижни шардонета

mail16:30 | 12.03.2012прегледи 593 коментарикоментари 0


Вили Гълъбова, DiVino.bg
Eвропейското течение във винената мода от края на миналото десетилетие - ABC (Anything but Chardonnay или всичко друго, но не и шардоне!) заклеймява шардонето и особено това от Новия свят като най-тривиалното и унифицирано бяло вино.
Всъщност това течение се формира в отпор на Калифорнийския стил, възприет по-късно и от австралийците на barrel fermented, barrel aged шардонета, при който освен ферментация и отлежаване в дъбови бъчви, вината задължително преминават и през малолактична ферментация. В резултат на това те се превръщат в надъбени, мощни, пищни, плътни вина, обикновено с висок алкохол и ванилово-маслен, сметанов вкус. Никоя от тези характеристики обаче не се дължи на гроздето от сорта шардоне. Следователно, когато оценяваме шардонетата като сортов потенциал не трябва да изпадаме в крайности. Гроздето от сорта шардоне е способно да ни поднесе както вина със силен афинитет към дъба, така и много свежи, млади, чисти плодови екземпляри. В оригиналния им вид, когато вината не са били в контакт с дъбова дървесина, в тях откриваме много повече фриволна игривост, свежест и плодова безгрижност в сравнение с дъбовите си побратими. Именно в това се крие очарованието им.
Тенденцията към представяне на шардонета без дъб може да се окаже много трайна. От една страна пазарът показва траен интерес към тези вина (вижте резултатите от анкетата в сайта, долу и в дясно), а от друга - винарите с удоволствие са готови да елиминират големите си разходи за скъпи бъчви и дълго отлежаване. В комбинация тези два мощни фактора са предпоставка на винените рафтове и в бъдеще да се появяват все повече и повече шардонета без дъб.
Сред дегустираните български вина в тази категория бяха:
Lenea Chardonnay 2011 на Домейн Мараш - свежо, леко пикантно вино с аромати на зелена ябълка и семка, обло и хармонично;
Premiera Chardonnay 2010 на Вила Юстина – с въздържан нос и деликатни акценти на сушена праскова, печена тиква, цитрусов плод и лайка;
Eclipsia Chardonnay 2010 на Панда Инвест - с нюанси на липа, гюл, виолетки и круша, меко и хармонично вино със спокоен финал;
Novi Pazar Chardonnay 2009 на Винекс Преслав – със светло златист цвят и зеленикав оттенък, с интересен акцент на момина сълза, индрише и дюля, свежо тяло с фин, леко горчив финал.
Кои са двете открояващи се вина четете в Region.bg
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg