EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Плодовите вина - отделна категория на „Винария 2024“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плодовите вина - отделна категория на „Винария 2024“

mail11:59 | 14.02.2024прегледи 447 коментарикоментари 0


За първи път плодовите вина и напитките на винена основа са отделени в самостоятелна категория в международните дегустации, които излъчват носителите на „Златен ритон“ от „Винария 2024“. „Въвеждането на новата категория е свързано с тенденцията за производство на повече плодови вина и повишеното търсене от потребителите не само у нас, но и в Европа“, коментират членове на дегустационните комисии.

Тази година получените проби са разпределени в 10 категории: традиционните шест групи – бели, розови и червени от последна и от по-стари реколти, вермути, шумящи, ликьорни и плодови вина. Сформирани са две комисии, които ще оценяват напитките по 100-точковата система на Международната организация по лозата и виното (OIV).

Виненото бренди ще бъде групирано в три подгрупи в зависимост от средната възраст – до 7 години включително, от 8 до 11 години и над 11 години. Гроздовите и джиброви ракии също ще бъдат отделени в подгрупи – до и над 3 години, както и от неароматни и ароматни сортове. В отделна категория са плодовите ракии, както и други спиртни напитки.

„На всеки участник в конкурса се предоставят резултатите от дегустацията за собствените проби. Носителите на „Златен ритон“ трябва да получат минимум 92 точки от международното жури в най-стария конкурс в страната“, коментира председателят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов, който е съорганизатор на проявата. Той допълни, че и тази година призовете от „Винария“ ще донесат международен авторитет за производителите. „Традиция е отличените със „Златен ритон“, златни и сребърни медали да бъдат поставяни върху етикетите на вината и това е гаранция за качеството на напитките. Факт е, че потребителите също се доверяват на продукти, които имат този стикер“, поясни инж. Стоянов.

„В рамките на изложението членовете на нашия съюз заедно с колегите от бранша ще очертаем световните тенденции в сектора, иновациите в избора и преработката на сортовете грозде, системите за контрол на качеството“, посочи още инж. Станимир Стоянов. Според него развитието на винения сектор е неразривно свързан с новите технологии и прогреса на земеделския отрасъл, който непрекъснато се модернизира.

Вината, произведени от местни сортове за втора поредна година ще бъдат отличени със специални награди. 15 уайнмейкъри, повечето от които международни дегустатори, ще оценяват пробите на вина тази година. Двете комисии ще са председателствани от доц. д-р Христо Спасов, който е заместник- ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив и доц. д-р Николай Стоянов – преподавател на студентите от специалността „Технология на виното и пивото“.

Международните дегустации на вина и спиртни напитки ще се проведат на 16 и 17 февруари 2024 г., а носителите на престижните отличия от „Винария 2024“ ще станат ясни на 21 февруари 2024 г. по време на тържествена церемония в Конгресния център в Международен панаир Пловдив.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158