EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Плодови автомати в училищата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плодови автомати в училищата

mail13:10 | 10.01.2011прегледи 792 коментарикоментари 0


Банани, ябълки и портокали ще сменят вафлите в автоматите. По този начин директорите ще имат зелена улица да инсталират "плодови" машини в училищата. Обикновените апарати, които предлагат сладки лакомства, са неприложими, тъй като висококалоричните храни в учебните заведения са табу, съобщава в Стандарт.
Новите условия за здравословно хранене влизат в сила от 1 април. От тогава в училищните столове ще се готви по нов рецептурник, който влиза в сила със заповед на здравния министър. В новата книжка, изготвена от специалисти по храненето, са залегнали рецепти, които да накарат децата да ядат топла храна през деня. Например - италиански спагети с разнообразни зеленчукови сосове, тънки пици с непресована шунка, дори пици с риба. Застъпени са и диетични бюреци с богата плънка - ябълка, тиква или праз.
Машините за ябълки и банани са много удобни, защото учениците по всяко време ще могат да се освежат с плод според вкуса си, коментира за вестника проф. Донка Байкова, зам.-председател на Българското научно дружество по хранене и диететика. Разполагаме с автомати, в които могат да се заредят пакетирани плодове, отбелязаха от голяма фирма за вендинг апарати. Неудобството при свежите плодове е, че те трябва да се зареждат всеки ден или през ден, затова засега желаещите не са много.
Модата при младото поколение да не се трупат излишни килограми по всяка вероятност ще наложи автоматите в училищата да могат да предлагат и пресни ядки, мюсли, млечни десерти.
Бих поставила такава машина, сподели Лилия Балева, директор на Националната гимназия за приложни изкуства в София. В училището няма възможност за бюфет и стол и учениците тичат да си купят нещо за хапване от близките магазини, става ясно от информацията на изданието.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg