EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пловдивска компания стояла зад акция „Дупета”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пловдивска компания стояла зад акция „Дупета”

mail18:30 | 30.08.2010прегледи 2062 коментарикоментари 0


Маргарита Йорданова
„По пътя на „Стара планина” стои само една пречка и това е „САФ Магелан”, коментира действията по акция „Дупетата” Георги Костадинов, мажоритарен собственик на компанията. „Преди месец май, когато всъщност почват акциите, нашите фирми не са наказвани нито един път”, заявява още той. „Цените ни са много ниски, затова ни правят проверки. Всъщност хората от проверяващите органи, които откриват проблеми  при нас са винаги ветеринари от Пловдив”, обясни Костадинов. Според него причината е, че в града на тепетата има големи интереси, свързани с този бизнес. Без да споменава компания, той намекна за конкуренти, които предлагат „кренвирши от истинско месо”.
„Когато започна тази схватка, не бяхме наясно за какво иде реч. Стана ясно, че сме нямали нужните етикети. Последваща проверка на  НВМС доказва, че всъщност има, и то 4 вида етикета. 13-те тона уши, които също са обявени за негодно месо, пък разполагат с нужните документи от ветеринарните служби в Белгия, които доказват качеството им.”
„За 300-те тона месо, унищожено в Пазарджик не беше взета нито една проба”, коментира д-р Иван Генчев, ветеринарен лекар в САФ Магелан. Според него само подобна проба може да определи дали месото е годно или не за употреба.
„Нашето основно задължение е да не продаваме продукти, които са вредни за хората. Оказва се обаче, че т.нар дупета са вреди само, ако са пакетирани в България. Това означава, че се цели унищожението на около 100 работни места в „Анона”. У нас и в момента, и в бъдеще ще продължават да се внасят такива меса, само, че те ще се пакетират в съседни държави”, обяснява Костадинов.
В наредба №5 за хигиената на храните става ясно, че производителите сами определят срока на годност.  „В Европа е практика месото да се препакетира, колкото пъти поиска фирмата. Това се прави след изтичане на „най-добро до”, ако нужните проверки покажат, че то все още е годно за употреба, обяснява собственикът на замесените в скандал компании. Много скоро у нас ще стане същото.
Не може да забрани вноса от Европа, тъй като ние сме в ЕС. Може да се забрани внос от трети страни, които така или иначе не са представени в България,смятат още от фирмата по повод издадената заповед за спиране на вноса на изрезки от колбаси от разнородни партиди. Според Костадинов в един пакет изрезки от салам може да има месо само от 1 партида. „Като производител аз нямам никаква полза да смесвам партидите”, обяснява той.
Що се отнася до отстраняването от длъжност /б.р. станало днес/ на д-р Попов,  шеф на РВМС – Плевен, от САФ Магелан смятат, че това е целенасочено действие. Като пример собственикът на компанията обясни, как тази година е била сменена шефката на РВМС - Пазарджик. Една година по-рано тя била наградена за ветеринар на годината. „Явно старите шефове са отказвали да издадат определени разпоредби срещу нас и затова са премахнати”, смята Костадинов. „Сега е напълно възможно в Плевен да има разрешение за изгаряне на наше месо, след като ветеринарномедицинска служба там ще има нов шеф”, е мнението на Костадинов, който твърди, че не се познава с д-р Попов.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg