EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Пловдив: По-силно търсене на имоти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пловдив: По-силно търсене на имоти

mail14:01 | 13.11.2017прегледи 6744 коментарикоментари 0


Броят на сделките на глава от населението в Пловдив е 1,7 пъти по-голям, отколкото в София. Това са изчислили брокерите от Arco Real Estate в Пловдив.

Търсенето на имоти в Пловдив ударно превишава предлагането, докато по Черноморието тенденцията е обратна и купувачите са много по-малко от продавачите на жилища, правят сравнение те. Като абсолютен брой сделки, вторият по големина град в страната надвишава двойно този във всяка от черноморските области.

Отпушването на пазара на имоти в Пловдив започва през 2013-2014 г. В момента най-търсените за продажби са двустайните апартаменти, и старо, и ново строителство. Поради голямото търсене на двустайни апартаменти под наем в Пловдив, те са идеални за инвестиция. 

50 000 евро е бюджетът на средностатистическия пловдивчанин, решил да придобие жилище. Към момента най-предпочитан от купувачите на жилища е кварталът до Медицинския университет в Пловдив, в карето между булевардите „Васил Априлов“, „Копривщица“, „Шести септември“ и ул. „Любен Каравелов“. Там има оферти достигащи до 900 EUR на квадратен метър, твърдят брокери.

Наблюденията на местните агенции за недвижими имоти сочат още, че купувачите на апартаменти ново строителство, основно купуват с цел отдаване под наем, а търсещите за постоянно жилище, се насочват към старото строителство.

В Пловдив и района, през миналата 2016 година има ръст от 65% на издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради. Подобен ръст няма в нито един друг град в България. Въпреки непрекъснато нарастващото търсене на жилища в Пловдив, има разминаване между издадените разрешителни за строеж и реално започналото изграждане на сгради. Издадените документи са за близо 260 000 кв.м. РЗП, а реално стартирали са строежите на около 100 000 кв.м.

Засега точни данни за продадените имоти от предприемачите в започнатите сгради нямаме, тъй като сделките „на зелено” ще бъдат отчетени най-рано след година. Брокерите обаче смятат, че по-голяма част от покупко-продажбите са именно за жилища, които все още са в процес на изграждане. В същото време обаче, през миналата година е отчетено увеличение с 12 % на сделките с имоти старо строителство, докато интересът към новото строителство е нараснал само с около 3%, отчитат още те за Пловдив. Причината е, че броят на готовите жилища с разрешение за ползване е много голям и който не иска да чака влага парите си в имот с разрешение за ползване.

В Пловдив, 55% от покупките на жилища в града става с ипотечни кредити. Купувачите на жилища в ранен етап от строителството, трябва да предоставят поне 10%, като за някои имоти, този процент може да е и до 30%, собствено финансиране, преди получаването на акт 14 или акт 15. Това се дължи на факта, че банките не кредитират имоти в началните етапи на строителството, затова купувачите трябва да разполагат със сума покриваща вноската до етап, на който може да получат кредит.

В Пловдив се надяват Федералният резерв на САЩ да не изпълни заканата си и да вдигне основната лихва с още 1%, както го направи през февруари. Според предприемачи в града, стане ли това то достъпът до пари и в България ще стане труден за всички, евтините кредити ще секнат и всички тези 55%, купуващи си жилища със заем изчезват от пазара. Развитието на индустрията и намалените лихвени проценти по ипотеките от банките са главните причини за бума на имотния пазар, отчитат още от бранша.

Най-много обяви за продажба на най-търсените двустайни тухлени жилища в Пловдив има в центъра на града, сочат брокерите. Средната цена за готовите жилища е 770 евро/кв.м. За една десета от предлаганите имоти продавачите искат цени от 1000 EUR/кв.м. нагоре. Имотите в строеж се предлагат на цени от 750 EUR/кв. м, като част от офертите в района са над 1000 EUR на кв.м.

Подобни са средните офертни цени на двустайните и в „Мараша”. Там за готови апартаменти цената е средно по 780 EUR/кв.м., а за тези в строеж по 750 EUR/кв.м., като част от обявите за завършени имоти в тази част на Пловдив са на ниво над 900 EUR/кв.м. 

Малко по-ниски - около 700 EUR/кв.м. са средните цени на двустайните жилища без акт 16 в „Кършияка”. Готовите жилища в тази част на града са със средната офертна цена от 740 EUR/кв.м., като само малка част от предлаганите имоти са над 1000 EUR/кв.м.

В най-големия жилищен комплекс в Пловдив „Тракия” средната цена е 570 EUR/кв.м., за малка част от тях продавачите искат над 800 EUR/кв.м. Обявите за жилища в строеж са на средната офертна цена е 580 EUR/кв. м.


Тагове: Пловдив, имоти
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1972