EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пловдив: Инсталация за рециклиране на гуми в район "Южен"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пловдив: Инсталация за рециклиране на гуми в район "Южен"

mail13:14 | 18.01.2024прегледи 977 коментарикоментари 0


Инсталация за рециклиране на стари автомобилни гуми в район "Южен" в Пловдив възнамерява да изгради компанията "Еко енерджи 50" ООД. Подробности за инвестиционното намерение разказа в Пресклуба на БТА управителят на дружеството инж. Стефан Терзиев. По думите му инвестиционното намерение е получило положителни становища от Регионалната здравна инспекция, Басейнова дирекция и Регионалната инспекция по околната среда и водите, а общественото обсъждане е насрочено за 28 февруари.

Срещу намерението на инвеститора се обявиха групата на общинските съветници на "Продължаваме Промяната-Демократична България" в града, които на сесията утре внасят за разглеждане декларация по темата в Общинския съвет. Според тях непрекъснатото рециклиране на около 20 тона гуми всекидневно гарантирано ще има негативен ефект върху екологията на региона. От ПП-ДБ настояват за цялостен и отговорен подход при изграждане на подобна инсталация, за да може обществото да разбере и участва активно в решаването на важните въпроси, свързани с нея.

Терзиев обясни, че инсталацията ще бъде изградена по немска технология, която е изцяло автоматизирана, с 24-часов режим на работа и ще рециклира по 7 хил. тона гуми годишно. Категорично заявявам, че това няма да замърсява по никакъв начин околната среда, допълни той, като подчерта, че гумите ще се рециклират, а няма да се горят. До момента фирмата е вложила близо два милиона лева, като самата инсталация все още не е закупена. Терзиев посочи, че този тип инсталации се използват в редица страни в Европейския съюз, който чрез директива задължава членките да рециклират гуми, каучук, пластмаса. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg