EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Пловдив: Имотите ще поскъпват

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пловдив: Имотите ще поскъпват

mail10:03 | 07.11.2017прегледи 9484 коментарикоментари 0


Пловдив е сред най-динамичните жилищни пазари в страната с нараснало търсене и недостатъчно предлагане, което води до ускоряващ се ръст в цените на имотите.

По-осезаемото нарастване на цените започна от края на 2016 г., като към 3-тото тримесечие на 2017 г. достигна 11% на годишна база по данни на BULGARIAN PROPERTIES. Средната офертна цена на жилищата в Пловдив е 650 евро/кв.м. за този период, като сделки се сключват дори на по-високи от средните цени - около 700 евро/кв.м., сочат още данните на компанията.

Към момента търсенето изпреварва предлагането и макар че на пазара излизат много нови сгради ново строителство, купувачите са все още предпазливи при покупките "на зелено". Това предлагане се очаква да се усети на пазара след средата на 2018 г., когато строителството на новите сгради ще напредне.

Според Цветелина Паскова, старши брокер в Пловдив, предпочитаните райони за покупка са центърът, Кършияка, районът около Гребната база. "Търсят се имоти както за основно жилище, така и за инвестиция, като има и чуждестранен интерес към инвестиция поради силния наемен пазар", посочва Паскова.

"Цените на имотите в Плодив са с около 40% по-ниски от тези в София, а наемите, които могат да бъдат постигнати, са сходни с тези в столицата. Това прави доходността от отдаване под наем в Пловдив по-висока от тази в София и съответно, жилищният пазар във втория по големина град в България е изключително атрактивен за инвеститори от страната и чужбина", допълва Паскова.

Според данните на Агенцията по вписванията, обемите продажби в Пловдив са спаднали през 3-тото тримесечие, но това се дължи на големия дял на покупките ново строителство и невписаните все още сделки с имоти с този тип имоти.

 

 

 

 

 

 


Тагове: Пловдив, имоти
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg