EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Пловдив или Варна: Кой е по-богат?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пловдив или Варна: Кой е по-богат?

mail13:40 | 15.12.2014прегледи 1485 коментарикоментари 0


Инж. Александър Константинов, бивш зам.-кмет на община Пловдив
От много години двата града - Пловдив и Варна - се съревновават във всичко. В това кой е по-големият град, в това кой ще бъде Европейска столица на културата и в това къде ще се проведат големите спортни събития през следващата година. И в двата града предстои приемането на общинския бюджет за 2015 г. Винаги съм се възхищавал на медийното представяне на бюджета на Варна. Без да се заливат гражданите с милиони цифри, в морската столица извеждат основните приоритети и параметри на финансирането им. И тази година община Варна не изневери на визията, наложена от години. На не голям обем от 60 страници е показана стратегията на администрацията за развитието на града през 2015 г. Разбираемо, цветно и на достатъчно достъпен за всички език са показани всички програми, по които ще работи общината. Ясно и конкретно е обяснено откъде се очакват приходите и къде се насочват разходите.

Ще се опитам в този разбираем за всички стил да направя сравнение на двата бюджета. Варна залага за 2015 г. бюджет от 235 млн .лв., а Пловдив - 205 млн. лв. Разликата от 30 млн. лв. е достатъчно голяма, за да буди размишления. Държавата е била еднакво несправедлива и към двата града - държавно делегираните дейности във Варна са финансирани с 94 млн. лв., а в Пловдив с 91 млн. лв. Казвам - еднакво несправедлива, защото имаше обещание от управляващите за 20% от приходите от данъците на жителите на общините да остават в общините, но това се отлага за следващите години. По този начин и двата града са лишени от допълнителни приходи от порядъка на 20 млн. лв.

Все пак откъде идва тази голяма разлика? Отговорът е - от местните приходи. А местните приходи зависят само от работата на общинската администрация. Няма друг по-реален критерий за ефикасността на общинските чиновници. Във Варна местните приходи са 141 млн. лв., а в Пловдив - 114 млн. лв. Данъчните приходи във Варна са 71 млн. лв., а в Пловдив - 42 млн. лв. Ето място за анализ на нашите управляващи, които би трябвало да отговорят защо, след като в Пловдив данъчните нива са по-високи от тези в София, имаме по-ниски приходи.

Защо във Варна от туристически данък се очакват 4,5 млн. лв., а в Пловдив само 250 000 лв.? Нещо не е в ред и експертите в общината трябва да покажат причините. Аналогично е и положението в приходите от данъка от облагането на сделките с имоти: Варна е с 22 млн. лв., а Пловдив - с 10 млн. лв. Не може цените на имотите в Пловдив да са два пъти по-ниски, следователно има нещо нередно в самата процедура или в тарифите на общината. От данъка за недвижимите имоти община Варна получава 29 млн. лв., а община Пловдив само 18 млн. лв. Някой не си плаща данъците и общината мълчи за това, а може би това е самата община и държавните структури за притежаваните от тях имоти?

Подобно е положението и в неданъчните приходи. Приходите от собственост във Варна са 14 млн. лв., а в Пловдив - 8 млн. лв.; приходите от концесии във Варна са 2,5 млн. лв., а в Пловдив - 1 млн. лв., и т.н.

Не мога да не спра и на един друг източник на инвестиции в общината - реализацията на проектите по европейските фондове и програми. Варна планира през 2015 г. да реализира проекти на обща стойност 117 млн. лв., а Пловдив - 68 млн. лв. При това транспортният проект е силно закъснял и е рисков. Това поставя под въпрос поне 22 млн. лв., предвидени за електронното таксуване и информационната система по спирките и автобусите.

Естествено, след като приходите в Пловдив са 15% по-малко от Варна, и разходите са по-скромни. Не може да се обясни защо бюджетът на Пловдив за 2015 г. ще бъде по-малък от отчета за 2013 г. с 15 млн. лв. и по-малък от планирания бюджет за 2014-а с 14 млн. лв. Защо дълговото бреме на Пловдив е три пъти по-голямо от това на Варна? А в морската столица пак не са доволни от местното управление и дори подпалиха държавата преди 2 години с протестите си. Общинската администрация в Пловдив дължи отговори на всички въпроси пред своите граждани./Марица.бг
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg