EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пловдив: Изложение за колекционери

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пловдив: Изложение за колекционери

mail11:10 | 28.10.2011прегледи 646 коментарикоментари 0


Марица вест
С много изкушения за хората, увлечени по събирането на различни предмети, стартира изложението на колекционерите „Булколекто 2011", което ще продължи до 30 октомври в Международен панаир Пловдив. На щандовете са разположени сбирки от монети, банкноти, акции, марки, медали, пощенски картички, географски карти, минерали и полускъпоценни камъни, порцеланови фигурки и антикварни предмети. Фирми от Германия и България предлагат аксесоари, пособия и литература за филателия и нумизматика.
Голямата атракция е макетът на железница, с който се представя Клубът за железопътен моделизъм. В колекцията от минерали на един от участниците има уникален яспис, изпъстрен с цветенца и тежащ 10 килограма. Дизайнерски и старинни бижута от полускъпоценни камъни, кехлибар, перли, седеф и кост привличат дамите с изящната си изработка и ниски цени.
„Булколекто" е мястото на онези, чието хоби ги прави изследователи на различни късчета от историята, науката и културата и които събират необичайни знаци на времето. Колекционерството обаче е не само увлечение, а и сериозен бизнес. Той тепърва ще се развива в България, затова Международен панаир Пловдив иска да създаде възможности за неговото укрепване", каза в приветствието си към участниците главният директор на националния изложбен център Иван Соколов.
„В Източна Европа има нужда от такъв форум. Скоро той ще събира у нас колекционерския елит на Европа", заяви Спас Панчев, председател на Съюза на българските филателисти.
Той е собственик на един от малкото запазени екземпляри на най-известния български филателен куриоз - марката „Обърнатата конница", която е и най-скъпата у нас. На нейната 100-годишнина е посветена пощенска карта в тираж само 1025 броя, която бе валидирана от Деян Дънешки, главен изпълнителен директор на „Български пощи", Богомил Бонев, изпълнителен директор на Международен панаир Пловдив, и Спас Панчев. Председателят на филателния съюз предостави ценната марка „Обърнатата конница", за да могат да я видят посетителите на „Булколекто
2011". Тя е експонирана зад бронирано стъкло в палата 3 на панаира.
След старта на изложението, което беше открито от г-н Деян Дънешки, бе валидирана и серия от 3 марки за 145-годишнината от построяването на първата българска жп линия Русе-Варна.
На 28 октомври ще бъде пуснат пощенски блок на тема „Кучета космонавти" в лимитиран тираж от 5100 екземпляра, а на 29 октомври - пощенски блок, посветен на автомобилното състезание „Рали Дакар".
„Булколекто" може да се разгледа всеки ден от 9 до 18 часа. В същата палата се провежда и изложбата „Цветна есен", която е отворена от 10 до 19 часа. Експозициите ще бъдат закрити в неделя в 16 часа.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg