EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пловдив изгражда компостираща инсталация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пловдив изгражда компостираща инсталация

mail17:15 | 21.06.2019прегледи 1063 коментарикоментари 0


В Северната индустриална зона на Пловдив започна изграждането на Компостираща инсталация за разделно събиране на зелени и биоразградими отпадъци. Първата символична копка направи кметът на Пловдив Иван Тотев, който каза, че проектът има изключително икономическо значение за гражданите.
Инсталацията ще бъде с капацитет 15 000 тона, а целта е да се ограничи депонирането на този вид отпадъци за сметка на преработката. Чрез нея ще се намалят и разходите, които Община Пловдив прави за заплащане на отчисления, а това ще даде възможност за задържане на цените на данъците, коментират от пресцентъра на общината. В момента за тон отпадък в завода за преработка на битови отпадъци в село Шишманци се плаща по 29 лева, а за отчисления по 56 лева допълнително. От следващата година цената за отчисление ще бъде 95 лева, ако общините не постигат целите си, добави кметът.
Община Пловдив поддържа непроменени данъците от 2012 година и ако не генерираме мерки и дейности, с които да изпълняваме целите и да намалим отчисленията по Закона за управление на отпадъците, то тогава трябва да преминем към следваща стъпка да увеличим данъците и затова този проект е много важен за Пловдив, коментира Иван Тотев.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на ОП "Околна среда", съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет. Общата стойност е 9 милиона лева, но средствата, които чрез него ще се спестят за бъдещите поколения, са милиони левове, обясни Тотев.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg