EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пловдив възстановява градина от 1892 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пловдив възстановява градина от 1892 г.

mail13:45 | 22.01.2013прегледи 550 коментарикоментари 0


Проектът „Реконструкция и обновяване на Цар Симеоновата градина“ бе представен в Община Пловдив. Той е входиран на 11 януари 2013 година под № 5 в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за финансиране по ОП „Регионално развитие“, приоритетна ос „Устойчиво и интегрирано градско развитие“, схема за безвъзмездна финансова помощ „Зелена и достъпна градска среда“, съобщи кметът инж. Иван Тотев. Стойността на проекта е над 9 млн. лв. Той е част от обновяването на централната градска част на Пловдив и включва озеленяване и благоустрояване на зелени площи, ремонт на инфраструктура и реконструкция на съществуващото езеро, изграждане на обществен паркинг.

Архитект Петко Прокопиев уточни, че целта е максимално да се възстанови автентичният вид на парка. Заради лошото състояние на уникалния фонтан Деметра, ще бъде изработено копие. В съседство ще бъде изградена реплика на павилиона от първото пловдивско изложение, което ще представлява ефирна метална конструкция с площ 100 кв. метра. Освен за заслон, той може да служи и за място за камерни концерти. Ще бъде подменена настилката, ще се монтират пейки и осветление.
Всички водни площи в Цар Симеоновата градина ще бъдат възстановени. Предвижда се специална технология за пречистване на водата, монтиране на хидроизолация, водни и светлинни ефекти. Предстои да бъде премахнат бетонът от езерото с пеещите фонтани, което от години не работи с изключение на чашата с фонтаните. То ще бъде изцяло реконструирано, като около него ще се оформят места за отдих.
Под езерото ще бъде реализиран подземен паркинг за 170 автомобила. Той ще е на около 7 метра от дърветата и няма да застрашава зелената система, уточни арх. Прокопиев. Съществена част са хидроизолацията и вентилацията на обекта. Осветлението ще е енергоспестяващо. Предвиден е асансьор за хора в неравностойно положение и родители с деца.
Проектът включва още изграждане на сцена с дървено покритие за детски представления, обновяване на съоръженията за игра, възстановяване на подходите на парка. Всички исторически паметници ще останат, а съвременните скулптори ще бъдат оформени в експозиция. Голяма атракция за посетителите ще бъдат и сухите фонтани. Очаква се след обновяването зелените площи в Цар Симеоновата градина ще се увеличат с 3.5 декара./Пресцентър Община Пловдив

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg