EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пловдив: 70 инвеститори с интерес към слънчеви паркове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пловдив: 70 инвеститори с интерес към слънчеви паркове

mail11:00 | 20.05.2011прегледи 2708 коментарикоментари 1


От юли 2009 г. до края на април т.г. около 70 инвеститори са обявили намерение да изграждат фотоволтаични паркове в областта, съобщи в. „Марица”. Те предлагат да инсталират сумарно над 134 мегавата мощности. Това се вижда от електронната страница на регионалната инспекция, където са публикувани преценките за необходимостта от извършване на екологични оценки. По груби сметки на енергетици, ако проектите се осъществят, в областта ще се налеят към 670 милиона лева. Напълно възможно е обаче повечето инвеститори да замразят намеренията си заради очакваното рязко падане на цената на изкупуване на електричеството, произведено от слънчеви инсталации. Според последното решение на ДКЕВР от 30 март т.г. за токът от фотоволтаици се плащаше в рамките на 699.11 - 760.48 лева за мегаватчас според мощността на централите. Последният доклад на регулатора обаче предлага цената да падне в границите 485 (за мощности над 200 киловата) до 576.50 лева (до 30 киловата).
Най-големият проект е за фотоволтаичен парк край Караджалово. Там се предвижда изграждането на система с инсталирана мощност от 50 мегавата върху 1000 декара. Тъй като обаче територията попада в границите на защитената заради дивите птици зона "Марица-Първомай", решението на директорът на инспекцията инж. Валя Атанасова е, че е необходимо да се извърши екологична оценка.
Втората най-мощна инсталация от 7 мегавата е планирана в землището на село Васил Левски, Карловско върху 177 декара. Инвеститор е сопотската "Карлово солар"ЕООД на Цветан Тракийски. За този проект РИОСВ също е решила, че трябва да се извърши екологична оценка, тъй като инсталацията може да предизвика "необратима промяна в екосистемата, което има вероятност да окаже негативно въздействие и върху растителните и животински видове, обитаващи района."
Общо 16 от кандидат-инвеститорите са получили решение, че изграждането на слънчевите инсталации за производство на електричество може да стане само след допълнително изготвена екологична оценка на ПУП. Причината е, че планираните паркове попадат или в защитена зона, или в непосредствена близост до нея. За останалите е преценено, че нямат нужда от подобна оценка, тъй като са отдалечени от резервати.
Повечето кандидати да строят слънчеви инсталации са фирми, но също така се срещат и физически лица. Пример за втората група е Хриско Хаджидимитров, който планира да изгради парк от 4 мегавата до Карлово. Ангел Доралиев пък възнамерява да създаде инсталации от 3.7 мегавата край село Горна махала, Калояново. Големи проектни мощности - между 3 и 5 мегавата, са посочили няколко фирми. Сред тях е "Солар пауър парк". Дружеството е семейно - на Петър и Таня Митови от Раковски. Петър Митов е в петролния бизнес, а съпругата му държи голямо заведение в центъра на Секирово - "Танита". Фамилията възнамерява да инвестира във фотоволтаици край Шишманци, а паркът им ще е с мощност 3 мегавата. По 3 мегавата са планирали "Проджект истейт", "Риск инженеринг".
Колко струва
По най-груби сметки изграждането на фотоволтаичен парк с 1 мегават мощност излиза около 2.5 млн. евро, разкри Стоян Тенчев, председател на Националното сдружение на независимите енергопроизводители със седалище в Пловдив. При цена на тока 485 лева за мегават, инвестицията се изплаща за около 10 години. Въпреки че цената на електричеството от слънчеви инсталации бе понижена, тя все още е най-високата.
Досега
ДКЕВР е издала досега за страната лицензи с условия за изграждане на фотоволтаични електрически централи с обща мощност 230.1 мегавата. Въпреки многобройните инвеститорски намерения, в Пловдивска област засега няма изграден слънчев парк, посочи Стоян Тенчев. Най-близкият е до Пазарджик.
 


 
Коментари
 
миткалото - 09-02-2012 г. 21:45:58

парка вече се строи,така ,че промяната в екосистемата си е факт

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163