EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Плевнелиев: Ще се форсира е-правителство

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плевнелиев: Ще се форсира е-правителство

mail09:10 | 09.09.2011прегледи 445 коментарикоментари 0


"Декларирам, че правителството, на което бях член в последните две години, ще форсира работата по електронното правителство, защото го виждаме като много силна антикорупционна мярка и като много силна мярка в подкрепа на бизнеса", заяви днес регионалният министър в оставка Росен Плевнелиев.
"Корупцията възниква, когато хората чукат на врата на администрацията и искат услуги. Електронното правителство е решението на този проблем", убеден е той.
"Аз категорично благодаря на предишните правителства на България, затова че например темата за енергийната ефективност беше започната от тях, както и темата за устойчивия градски транспорт", каза още Плевнелиев. Той припомни, че в момента се водят преговорите на европейско ниво за това как ще се разпределят евросредствата през следващия програмен период от 2014 до 2020 година.
"Със сигурност правителството е на прав път, но гражданското общество и бизнес организациите имат какво да кажат, когато става въпрос за дългосрочни приоритети", убеден е той. "Репутацията на нашата страна не е най-добрата. Преди две години променихме начина, по който регионите и държавата работят със своите партньори. От кметовете исках да бъдат честни, отивайки в Брюксел ние също бяхме честни за това къде имаме проблем", каза още Плевнелиев, който е убеден, че един ден България може да бъде регионален лидер. Плевнелиев твърдо вярва, че правителството няма да наруши ангажимента си дефицитът да бъде по-голям от 3 %. "България има изключителни шансове да бъде шампион по привлечени инвестиции в региона и това трябва да се постави за цел, но докато потреблението е сравнително ниско и докато вносът е нисък ние трябва с малкото, което имаме да постигнем повече. Това, което имаме за харчене, трябва да бъде използвано с възможно най-големия ефект и правителството се опитва да направи точно това", каза още той.
"Аз не полагах асфалт, аз не строих магистрали, аз не изпълнявах проекти, аз изграждах един капацитет, една институция, за да може тя да управлява проекти. Изграждах нейната визия, нейната репутация, изграждах екип. Най-великите мениджъри са тези, които правят сами себе си ненужни", обясни още Плевнелиев. Той е убеден, че в 21 век трябват политици, които не харчат, а инвестират, политици, които не правят бизнес, а създават правила бизнесът да се развива, които работят за години напред. Той е категоричен, че в България трябва да се дефинира качеството на българските институции и то да се доказва чрез това по какъв начин се създава по-добра среда за бизнеса. Плевнелиев вярва, че България минава по достоен начин през кризата. Показваме сила, каквато самите ние не очаквахме, каза още той.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048