EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Плевнелиев: Приключи труден, но успешен мандат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плевнелиев: Приключи труден, но успешен мандат

mail07:10 | 19.01.2017прегледи 2241 коментарикоментари 0


Изявление на държавния глава Росен Плевнелиев на отчетната пресконференция по повод петата година от встъпване в длъжност

Уважаема г-жо Вицепрезидент,
Уважаеми представители на медиите,

Един безспорно много труден, но достоен и успешен мандат приключи. Мандат по време на извънредна нестабилност в страната и по света. В международен план бяхме свидетели на рекорден брой конфликти, мигранти и терористични актове, на многобройни и паралелно протичащи кризи в региона, в Европа и по света. Във вътрешнополитически план изключително силното политическо противопоставяне доведе до парламентарни кризи, ниско доверие в институциите и граждански протести. В мандата работих с пет правителства и три парламента. Особено критични бяха 2013 и 2014 г., когато само за две години, се смениха пет правителства и три парламента. Бях първият български президент, назначил две служебни правителства, и то в един мандат. Те внесоха спокойствие в обществото и преведоха държавата успешно през кризите. В този труден мандат президентската институция бе център на стабилност и гарант за приемственост.
 
В една не малка част от мандата цялата власт бе в ръцете ми и държавата се крепеше на президентската институция. В такива моменти личността на президента е особено важна. От решаващо значение е принципната позиция, сътрудничеството с политическите партии, но и с гражданското общество, за да се запази гражданския мир в критичен момент, да се гарантира успешен преход към нов парламент и правителство. Бях първият български президент, преминал успешно през три извънредни политически и парламентарни кризи, две служебни правителства и две вълни от граждански протести, в рамките на един мандат.

Посочих ясно: „Президентската институция не е институция на силната ръка, а на баланса. Смисълът в политиката е да овластиш гражданите. Не да местиш граници, а да мислиш отвъд границите. Да интегрираш, не да разделяш, да подкрепяш принципи, не интереси.“ Застанах зад гражданите. Стартирах инициативата „Диалог с гражданите“ и бях първият президент, който организираше и провеждаше редовно граждански дебати като най-пряка форма на диалог между народа и държавния глава. По време на служебните правителства създадохме „изборен борд“, орган, който да позволи на гражданското общество да участва в решенията, свързани с подготовката на избори. Във всяко министерство създадохме обществени съвети. За мен активното гражданско общество бе незаменим партньор при взимането на управленски решения. По време на масовата протестна вълна в България срещу монополите, отидох при протестиращите, поканих ги в президентството, заедно минахме през изпитанията.

Въведох пряката демокрация в страната. Горд съм да бъда първият български държавен глава, инициирал референдум. В рамките на мандата се проведоха първите три демократични национални допитвания. Други президенти обещаваха референдум, аз го направих. Много пъти апелирах гласът на народа да бъде чут, а не купен. Радвам се, че допринесох за това.

Много неща се случиха за първи път в този мандат. Списъкът е много дълъг и много често ще чувате в моето изложение днес „за първи път“. Първият български президент, публично свалил доверието си от правителството и мандатоносителя, след скандален акт на задкулисни зависимости. Първият, отказал да присъства на клетвата на конституционен съдия, със съмнения за липса на интегритет и морал. Първият, който си тръгва в добри отношения с партията, която го издигна и нейния лидер. Първият, въвел дългосрочното планиране в държавата и постигнал пълно съгласие по Националната програма за развитие „България 2020“. Стартирахме и  дебата за „България 2030“. Знаех, че можем да постигаме резултати по националните приоритети, само когато надграждаме и търсим съгласие по тях. Апелирах безцелното политическо противопоставяне да остане сред научените уроци на прехода. Вече пето правителство изпълнява Националната програма за развитие „България 2020“, а аз осигурих тази приемственост. Не беше така в миналото, когато всяко правителство оспорваше приоритетите на предишното.

На един президент му отива да гледа напред, да задава посоката. Зададох стратегически национали приоритети, като иновациите, електронното правителство и електронното гласуване, модернизацията и свързаността, дуалната система на образование, енергийната ефективност, либерализация и диверсификация. Реализирахме успешно първата иновационна екосистема и първият високотехнологичен парк в България и  на Балканите. Основен приоритет бе развитието на индустриите Информационни и комуникационни технологии, аутсорсинг и автомобилостроене като в моя мандат се създадоха над 70 000 нови, добре платени, работни места в тях.

Водих икономическа дипломация в действие. Например след моето държавно посещение в Китай двустранната търговия в следващите 3 г. се удвои, с Турция търговията също се удвои. Стокооборотът с Румъния многократно се увеличи. Посетих неведнъж Германия - постигнахме рекорден стокообмен от над 6,3 млрд. евро. Днес Германия е нашият най-голям пазар, като бяха договорени и построени десетки нови немски фабрики. Горд съм, че съм първият български президент, осигурил доставка на газ от алтернативен доставчик – 1 млрд. куб. м. от Азербайджан и участвал в първата копка на Южния газов коридор – истинска диверсификация в действие, от която българските компании много ще спечелят. През 2013 г. стотици хиляди българи протестираха срещу енергийните монополи, в края на мандата електроенергийният пазар е изцяло либерализиран, а гражданите и фирмите са свободни да изберат своя доставчик на ток. За първи път разработваме собствени източници на природен газ в шелфа на Черно море, благодаря на всички политици за това, едно смело действие, от което нашата държава може много да спечели.

Под мотото „Градим модерна България“ зададохме модернизацията и свързаността като стратегически национален и регионален приоритет. Многократно заявих, че България е силна, само когато е свързана и интегрирана, а не изолирана. Като министър поех ангажимент за първите три, изцяло завършени български магистрали и той бе реализиран. Горд съм, че в моя мандат се изпълнява най-мащабната досега програма за модернизация, строят се магистрали, пречиствателни станции, метро и хиляди други проекти.

Икономиката е в подем. Днес имаме втория най-добър ръст за държава-членка на ЕС – 3,6%. Безработицата е на рекордно ниско ниво – 7,1% според Евростат. Дефицит няма, като България завършва фискалната 2016 г. с финансов излишък от 1,6 % от БВП. Държавният фискален резерв е рекордно висок, както и ръста на експорта. Здравната каса вече не е на минус, НЕК видимо се оздравява, пенсионната реформа е усъвършенствала пенсионния модел. Приходите и броят на туристите са рекордно високи. Гордея се, че и аз допринесох своя скромен принос за изключително позитивния баланс от първия програмен период, в който са усвоени 96% от еврофондовете, а България е на плюс със 17 млрд. лв. Днес България се ползва с доверието на пазарите и има исторически най-ниски лихви върху държавния дълг. Рекордно ниски са лихвите върху кредитите на гражданите.  

За първи път от 17 г. страната ни бе изправена пред банкова криза, като тогава поставих на дневен ред въпроса за олигархичния модел в икономиката и срастването на бизнес, политика и медии. Назначеното от мен служебно правителство на Марин Райков, въведе правила за прозрачност в управлението на държавните пари, изцяло в интерес на българския народ, а не на олигарсите.

Още от първия ден на мандата, зададох електронното правителство, като стратегически приоритет и силна антиолигархична мярка. Казах ясно: „Когато се работи с парите на народа, няма какво да се крие“. Така действах и като министър, когато поканих световния лидер за борба с корупцията, организацията „Прозрачност без граници“ да организира обществената поръчка за магистрала „Тракия“. Като резултат икономисахме милиарди. Искам повече политици да последват този пример.

Реформата в енергетиката доведе до постепенното оздравяване на сектора. Извършена бе пенсионна реформа, с цел адаптиране на пенсионния модел в страната. Важна стъпка за реформиране на системата на образованието бе приетият Закон за предучилищното и училищното образование. Започна реалното изпълнение на проекта за въвеждане на система на дуално професионално обучение, на която бях патрон. Борих се години наред с три парламента, докато накрая 43-то НС прие пакета закони в сектор „Сигурност“, по който постигнах консенсус на КСНС. По този начин съществуването и функционирането на ключови служби в системата за национална сигурност, се поставиха на принципна основа.

Бе направена важна крачка напред в процеса на реформиране на съдебната система с промяна в Конституцията и приемане на промени в Закона за съдебната власт. Въвеждането на първия пакет промени в Закона за съдебната власт, свързани с разделянето на ВСС на две камари и съдийското самоуправление са неизменно и бе несъмнено позитивна стъпка в правилната посока. Днес голямата тема в обществото е за справедливостта в държавата. Всички ние сме длъжници на народа. Всички ние носим своята отговорност за ниското ниво на доверие на гражданите и в съда, и в прокуратурата и в институциите. Трябват решения, трябват резултати. Необходими са спешни действия за повече справедливост в държавата.

В международен аспект водих последователна и категорична политика за активно и достойно членство на България в ЕС и НАТО. Като убеден европеец още от началото казах ясно, че Европейският Съюз за мен не е външна политика, а моето семейство. Така и действах през целия мандат. Като президент, убеден демократ и европеец, дадох всичко от себе си в подкрепа на обединена и силна Европа, която да мине през кризите и да стане по-силна от тях.

Цялото изявление можете да прочете тук.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg