EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Плевнелиев президент – неизгоден за Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плевнелиев президент – неизгоден за Русия

mail16:59 | 21.09.2011прегледи 567 коментарикоментари 0


"България е в президентска надпревара. Нейн любим е кандидатът на управляващата партия "Граждани за европейско развитие на България" (ГЕРБ), Росен Плевнелиев - протеже на министър-председателя Бойко Борисов", се казва в статия на руския в. Комерсант. " Ако г-н Плевнелиев бъде избран държавен глава, Русия ще загуби ключов съюзник в България - сегашният президент Георги Първанов. Това ще усложни и без това трудната съдба на руско-българските енергийни проекти като АЕЦ "Белене", Бургас-Александруполис и Южен поток."
Според проучване на социологическата агенция Медиана, ако изборите бяха проведени днес, те ще бъдат спечели от кандидата на управляващата партия ГЕРБ - 44-годишният бивш министър на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.
Евентуална победа на Плевнелиев със сигурност ще донесе промени във външната политика на България. Една от тях е възможното  влошаване на отношенията с Русия. Факт е, че настоящият президент-социалист Георги Първанов, който пое поста през януари 2002 г., винаги е бил близък съюзник на Кремъл. При победа на Плевнелиев Москва рискува да загуби един важен инструмент за влияние в София и значително да отслаби позициите си в България, се казва още в статията.
Правителството Бойко Борисов, което дойде на власт през 2009 г., незабавно се ангажира да сведе до минимум сътрудничеството с Русия, особено в редица големи енергийни проекти. Бяха замразени преговорите за изграждане на АЕЦ "Белене", както и нефтопровода Бургас-Александруполис.
Настоящият президент Георги Първанов и неговото протеже Ивайло Калфин подкрепят провеждане на национален референдум за необходимостта от изграждане на АЕЦ. Плевнелиев не харесва идеята за референдум, предлага проектът да се даде за експертна оценка. /със силни съкращения/

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1043