EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Плевнелиев: Консенсус за „България 2020”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плевнелиев: Консенсус за „България 2020”

mail11:30 | 05.04.2012прегледи 504 коментарикоментари 0


Държавният глава Росен Плевнелиев обобщи пред Народното събрание резултатите от “месеца на политическите консултации”, който се проведе по негова инициатива с парламентарно представените политически сили. В обръщението, което беше пряко излъчено по БНТ и БНР, Плевнелиев посочи националните приоритети, по които е постигнато общо съгласие и как ще се работи по тяхното реализиране.
Доказахме, че партиите могат да работят заедно и да мислят в една обща посока. Темите, по които постигнахме консенсус с партийните ръководства, са националната програмна за развитие стратегията "България 2020", реформи през 2012 г., енергийната ефективност и диверсификация, изброи президентът.
Износ, инвестиции, инфраструктура, МСП
България регистрира ръст на износа и това трябва да се подкрепя. Нуждаем се от активна политика за привличане на инвестиции, каза президентът пред депутатите. В сферата на икономиката ключово е стимулирането на инвестициите, насърчаването на малките и средни предприятия. През 2012 г. очакваме нисък икономически растеж, около 1,4% нарастване на БВП. Заради кризата и несигурността, два от трите фактора на растеж – потребление и инвестиции - са на ниски нива, посочи Росен Плевнелиев. Трябва да бъдат преосмислени стимулите за инвестиции. Промените в Закона за насърчаване на инвестициите са неотложни. Всички бяхме на мнение, че добрата инфраструктура е предпоставка за инвестиции. Фокусът на правителството върху изграждането на инфраструктурни проекти е много полезен. Макроикономическата стабилност е много важна за България и всички трябва да я подкрепят, каза Плевнелиев.
Мерки срещу младежката безработица
Преодоляването на младежката безработица е много важно за България, каза още в обръщението си от парламентарната трибуна президентът Росен Плевнелиев. Редица държави по света подготвят армии от образовани млади хора и нямаме време. Трябва да предоставим достъпни програми за предприемачество на младите хора, да ги вдъхновим да поемат по този път. Мястото на тези програми е в средните и висшите училища. Надявам се да видя възможност за реализация на мерки за преодоляване на младежката безработица в бюджета за 2013 г., каза Росен Плевнелиев.
Пилеем енергия

България е европейски шампион по пилеенето на енергия. Независимо от това колко нови мощности ще построим и каква е цената на електрическата енергия, ние не решаваме структурния проблем , а той е високата енергоемкост. Решението е в енергийната ефективност. Затова и беше посочена като изключителен приоритет от всички политически сили. Най-евтината енергия е икономисаната енергия. През 2012 г. трябва да прецизираме механизмите по Националната програма за енергийна ефективност и да стартираме много проекти. Поне 1 млрд. лв. във фискалната рамка. Постигнахме консенсус по диверсификацията на източниците. Не бива да зависим само от един източник на енергия и една тръба, смята държавният глава.
Наука и сигурност
Плевнелиев открои като приоритет и научните изследвания и посочи, че са необходими нови модели на финансиране на иновациите и научните разработки. Науката трябва да има връзки с пазара, трябва да се насърчават частните фирми да работят с изобретатели и учени, посочи държавният глава. Президентът заяви, че в рамките на политическите консултации са били обсъдени реформите в националната сигурност, в системата за правораздаване, администрацията и водния сектор. В сектор "Сигурност" Плевнелиев отбеляза, че основните цели са по-висока ефективност и интегриран подход.
Съдебната реформа е била посочена като приоритет от всички политически сили. Ще продължим да усъвършенстваме системата за правораздаване, но е време за резултати, коментира държавният глава. По думите му дали са постигнати независимост и ефективност се познава само по делата. Освен законопроекта за отнемане на незаконно придобито имущество и Наказателния кодекс, Плевнелиев посочи като важна тема в тази област изборът на ВСС. Много е важно новият ВСС да започне работата си с висока степен на обществено доверие, без съмнение за партийна пристрастност, отбеляза държавният глава и допълни, че гаранция за това са ясните правила за избор. Според него трябва за има ранно оповестяване на кандидатите и публично изслушване на техните концепции. Плевнелиев каза, че е необходим задълбочен дебат по Изборния кодекс и по препоръките на международните организации в тази област, за да не се позволи злепоставяне на България. Не трябва да има капчица съмнение за честното провеждане на следващите избори, коментира той.
Шенген, е-правителство, административна реформа
Президентът засегна и темата за Шенген и посочи, че правителството и институциите са положили много усилия и вече сме на финалната права. Нека си пожелаем успешно присъединяване към Шенгенското пространство през 2012 г., посочи той. Росен Плевнелиев смята, че административната реформа не може да приключи без електронно правителство и посочи, че то трябва да е не по-малък приоритет от магистралите. Според него то е силна антикорупционна мярка и облекчава условията за инвестиции в страната. Той е уверен, че българите ще повярват отново в държавата си, когато чакането пред гишето се замени с електронни услуги. Важен сектор, който трябва да бъде реформиран, е и водният, отчете държавният глава. Изводът от разговорите с партиите е, че на страната ни е необходима цялостна обща стратегия за сектора. Плевнелиев подчерта че трябва да бъдат създадени условия за привличане на инвестиции, както във водния сектор, така и в енергетиката.
Прагматичният президент
След последните консултации с партия Атака, Плевнелиев изтъкна че ще бъде прагматичен президент, който не просто ще дефинира проблемите, но и ще предлага решения по тях. Според него най-важни са реформите в секторите на сигурността, водите, администрацията и други.
Президентът има намерение да говори пред парламента отново в края на годината, за да обясни какво точно е свършено от плановете му.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046