EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Плевнелиев за нова средна класа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плевнелиев за нова средна класа

mail15:30 | 29.05.2012прегледи 520 коментарикоментари 0


Реализацията на дългосрочните приоритети в образованието и науката трябва да доведе до създаването на нова адаптивна средна класа, която да отговаря на нуждите на националната икономика. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който откри на „Дондуков” 2 първото заседание на Съвета по образование и наука, съобщава президентската канцелария . Реализацията на личността трябва да се превърне в национална кауза и в българското общество има консенсус по въпроса, подчерта държавният глава пред участниците в заседанието на Съвета. Сред тях са вицепрезидентът Маргарита Попова, министрите на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, председателят на парламентарната образователна комисия Огнян Стоичков, представители на парламентарно представените политически сили, на работодателските и синдикалните организации и неправителствения сектор.

Новата средна класа - адаптивна, гъвкава, технологична - ще бъде на дневен ред не само в България, но и във всички общества и образователната система е механизмът, който формира необходимите умения, каза още държавният глава. Сред проблемите, които трябва да намерят решения в дългосрочната програма за развитие България 2020, президентът посочи, че младите хора в България са сред най-късно излизащите на пазара на труда в Европа. Основната причина е, че те нямат опит в реалната икономика. У нас далеч под средноевропейското равнище е и делът на младите предприемачи на възраст между 15 и 24 г. Подобна е ситуацията и със самонаетите в България на възраст между 25 и 29 години, подчерта президентът Плевнелиев.

Държавата трябва да гарантира устойчивостта на взаимодействието между бизнеса, образователната система и държавата, счита още президентът Плевнелиев. Ключови според него са възможностите за активно взаимодействие между бизнеса, изследователските центрове в университетите и държавата. Необходима е подходяща законодателна рамка, адекватна образователна инфраструктура, адаптирани методологии за оценка на резултатите в образователната система, както и инвестиции в човешкия капитал, които са с доказана възвръщаемост. България вече има добра основа, която може успешно да бъде надградена, посочи още президентът Плевнелиев пред участниците в заседанието на Съвета.

 снимка:пресслужбата на президента


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163