EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Плевнелиев в Брюксел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плевнелиев в Брюксел

mail11:00 | 26.01.2012прегледи 369 коментарикоментари 0


Срещи на най-високо равнище предвижда днешната първа визита на Росен Плевнелиев в чужбина в качеството му на президент. В Брюксел негови домакини ще бъдат генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен и председателите на Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент Жозе Барозу, Херман ван Ромпой и Мартин Шулц.
Още в началото на деня, в щабквартирата на НАТО, на главнокомандващия на българската армия предстои да чуе лично от генералния секретар на алианса, че приносът на България в Афганистан се оценява много високо. Това каза за БНР заместник-говорителят на НАТО Кармен Ромеро и обобщи другите теми за разговор между Плевнелиев и Фог Расмусен така: „Един от основните въпроси ще е българският принос- не само в операциите на алианса, но и по отношение на неговите възможности, на развитието му, на реформата. Ще бъдат обсъдени и интелигентната отбрана, по която работим в момента, и отношенията ни със страни-партньори като Грузия и Русия. Двамата ще разговарят и как протича преходния процес по предаване на отговорностите за сигурността на Афганистан на местните власти, ще обсъдят и противоракетната отбрана”.
При председателите на Европейския Парламент и Европейския съвет Мартин Шулц и Херман ван Ромпой се очакват дискусии най-вече за финансовата и икономическа стабилност на Европа, но и за Шенген, подкрепата, която получаваме за него, и оставащите пречки пред членството ни.
В Еврокомисията, където Плевнелиев е добре познат, предстои свободен и открит разговор с председателя по всякакви теми от интерес за двамата, заяви Пия Хансен, говорител на Жозе Барозу: „Има голям брой въпроси, които са на върха на европейския дневен ред, и по които предсадетелят на ЕК и Българският президент ще обменят гледни точки, каза Хансен и посочива конкретно антикризисните мерки, обсъжданото в момента ново законодателство за фискална дисциплина, и необходимите общностни действия за стимулиране на растежа и конкурентоспособността в целия ЕС”.
В края на деня Росен Плевнелиев ще има среща и с наши сънародници, работещи в и с Европейските институции в Брюксел.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg