EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Плевнелиев, Борисов на форум с бизнеса

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плевнелиев, Борисов на форум с бизнеса

mail13:10 | 17.01.2017прегледи 2034 коментарикоментари 0


Модернизацията на България трябва да бъде кауза на всички правителства и никой не бива да я поставя под въпрос. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред участниците в 11-ата годишна среща на правителството с бизнеса, която е под наслов "Накъде тръгва България: Вътрешните и външните предизвикателства, които ще определят посоката през 2017 г." .
Държавният глава отбеляза постигнатото по време на мандата му съгласие по стратегическите приоритети на страната и приемането на "Националната програма за развитие България 2020", по която работи вече пето правителство и се постигат резултати. Росен Плевнелиев благодари на премиера Бойко Борисов, че е приел модернизацията на България като своя лична кауза и на всички правителства, които са допринесли за това. Той отбеляза построените 350 км нови магистрали, 2000 км нови пътища, 30 км ново метро, 26 нови метростанции, строителството на третия метродиаметър, изградените 51 нови пречиствателни станции, 2500 км нови ВиК мрежи, 19 регионални системи за управление на отпадъците, завода за обработка и управление на отпадъци в София, който е най-модерния на Балканите.
Президентът Плевнелиев посочи, че в края на мандата икономиката на страната е в подем - за 2015 г. ръстът е 3 процента, за 2016 г. се очаква да е около 3,6 процента, безработицата е на рекордно ниско ниво след началото на кризата от 2008 г. - около 7,1 процента, няма бюджетен дефицит, България завършва фискалната 2016 г. с излишък - 1,6 процента от БВП.
Росен Плевнелиев заяви, че въпреки напредъка, съдебната реформа не е завършена - проблемите са много, а промените са необходими и неотложни.
По думите на президента повече от ясно е, че както в България, така и в региона се вижда сблъсъкът между олигархичния модел на икономика и истинското предприемачество. Той допълни, че това е кауза за всички - реформата в съдебната система трябва да се ускори, за което остава още много работа, а борбата с корупцията трябва да се приоритизира и е необходима изключителна политическа воля за това, упоритост, усилия, продължаващи във времето. Изходът от тази битка зависи от всички нас. Ние не искаме да живеем в страна, в която задкулисието фалира банки и регионални сили упражняват хибридна война, ние искаме една силна България, която да е регионален политически и икономически лидер и достоен член на ЕС и НАТО, каза Плевнелиев.
Според президента след шока от Брекзит и избора на Доналд Тръмп, 2017 г. ще бъде критична за ЕС. "Тръмп може и да направи американската икономика по-богата и по-силна, но той не е морален компас за хората. Какво избираме - пари или ценности? Тръмп е символ на глобалния възход на национализма, той не вярва в европейската интеграция, за съжаление вярвам, че не я и разбира. Руският президент също не вярва в европейските ценности и интеграция и отдавна се опитва да дестабилизира ЕС. Сериозни щети вече бяха нанесени, по-лошото тепърва предстои", каза Плевнелиев. САЩ са гарант за сигурността на ЕС, само така ЕС просперира и се превърна в икономически гигант и оттеглянето на безусловния американски ангажимент и гаранции, в комбинация с възхода на европейските популисти и националисти, ще дестабилизира допълнително Съюза, посочи още президентът. По думите на Плевнелиев идва времето за промяна в ЕС. Според държавния глава голямата заплаха за България е да пропусне момента на новата вълна на интеграция, която неминуемо предстои. Голямата заплаха е в България да дойдат политици, които "да вдигнат лозунги за българските производители, за произведено в България, срещу лошите ЕРП-та и лошите чужди хранителни вериги" и с очаквания възход на популисти и националисти, България да се самоизолира и самомаргинализира, смята президентът Плевнелиев. По думите му, който постави под въпрос европейската перспектива, намали скоростта и степента на интеграция на България с ЕС и демократичния свят, който е пасивен, когато Европа се променя, ще предаде националния интерес "Да бъдем равни на другите европейски народи".

Премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че е по-добре да има правителство на малцинството, отколкото широка, размита коалиция, да се знае кой управлява и кой носи отговорност. Преди две години направих такъв компромис - изключително трудна работа, компромисите винаги се трупат на голямата партия, каза Борисов и заяви, че който спечели изборите, трябва да си направи правителство и да управлява.

"По-добре е да има правителства на малцинствата, от колкото широка, размита коалиция. Направих я тази грешка. Трудна работа- компромиси, компромиси, които винаги се трупат на нас. За това, който спечели, да си направи правителство. Хората да си изберат националисти, популисти... Аз ще стоя в готовност, да се намеся с ГЕРБ, ако хората го пожелаят. Омръзна ми от лъжи и измами. Ежедневно да се отговаря на опорни точки, дори на моменти - просташки е безмислено. Не че нямам език да им отговоря, но е въпрос на възпитание. Винаги една политическа организация става партия. Това и великият Иван Кръстев ще ви го каже. Помня и царя като правеше правителство, всички медии стояха на входа на Врана, да гледат кой влиза, кой излиза, и с кой ще се прави правителство. Къщата ми в Банкя беше под обсада - да се види кой излиза. Сега, след няколко дни ще видим еднолична власт. Аз щях да съм спокоен, ако Корнелия Нинова участва. А аз съм сигурен, че участва. Лошото е, че не го казва. Е, как тогава на един отличен летец, генерал, му се дава цялата политическа власт. И неговата партия, тая, която го е създала, казва че не му помага. Ами той, във всички сфери на обществения живот по един приятел трябва да има, и най-добрия трябва да избере, за да направи кабинет. Той свръхчовек ли е, че да го оставят сам. Няма как да познава всички. Ама му казват- той сам да си го направи. Аз от времето съм и малко мнителен станал, но не вярвам на това. Да му пожелаем успех. Дано се справи. Но, вие сте бизнесмени. Във вашите фирми и канцеларии няма да допуснете такова нещо. Никой от вас няма да допусне, да си вземе летец, военен, пожарникар, и да го направи шеф. А БСП го направиха. ДПС и те не участвали. Какво да очакваме от бъдещето при това положение? Ще дойдели нови партии? Нали дойде Бареков- новия. Ще дойдат такива, които няма да са различни. Ако мога да ви уверя, че с целия експертен потенциал, ние, тръгвайки си заедно с Росен ще продължим да работим заедно. Евроатлантическата ориентация ни е пътеводна звезда, ние с Росен я водим отдавна. Той водеше евроатлантическата политика, а аз държах да си върнем туристите, да ремонтираме у нас кораби, самолети. Успяхме заедно да балансираме така, че хем да си държим линията, хем да направим всичко прагматично. Истински се надявам, ако г-жа Нинова прави правителство, аз ще съм спокоен. Когато не участва, аз съм притеснен. Дай боже да не съм прав. Но животът показва, че всичко, което прогнозирам, се случва."

Той определи като правилно решението да подаде оставка на правителството. Според него референдумът е бил подценяван месеци наред; макар и много от темите да са спорни, това е волята на народа и тя трябва да се изпълнява. Два и половина милиона души казаха "да", сега ще си понесем това, което сме си направили сами, посочи Борисов.

Той отбеляза, че България е постигнала икономически растеж. Премиерът напомни за успешната борба с контрабандата, за събраните над 4 млрд. лв. повече приходи, за рекордния фискален резерв и за платените пари за американските централи и по проекта "Белене". Той изтъкна, че платените общо 2,5 млрд. лв. биха могли да бъдат разпределени за икономически растеж и в частност с 800 млн. лв. биха могли да се купят нови влакове и локомотиви в БДЖ. "Но тези пари заминаха, защото хората гласуваха за грешни правителства", посочи премиерът Борисов.
Министър-председателят в оставка определи като много успешен мандата на президента Росен Плевнелиев.

източник:БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg