EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Плевен:Тролейте, захранвани от слънце

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плевен:Тролейте, захранвани от слънце

mail11:10 | 17.12.2021прегледи 953 коментарикоментари 0


Енергия от соларен парк ще бъде използвана за захранване на контактната мрежа на тролейбусите в Плевен. Идеята за изграждането на новата мощност коментира пред журналисти управителят на общинското предприятие "Тролейбусен транспорт", инж. Ангел Несторов.
Соларните панели ще бъдат монтирани в тролейбусното депо в жк "Дружба". Подготвя се идеен проект, който да бъде внесен за разглеждане в Общинския съвет на Плевен.
Според предварителните анализи пиковата мощност от соларния парк ще е около 380 киловатчаса. "Тя директно ще се вкарва в системата на предприятието и ще захранва контактната мрежа на тролейбусите", обясни инж. Несторов. "Икономията, която ще се прави за ден е около 10 процента", добави той.
От "Тролейбусен транспорт" обмислят тази стъпка за изграждане на собствена мощност заради ситуацията от последните месеци с екстремното покачване на цените на електроенергията.
Възможност за намаляване на разходите на общинското дружество, свързани с високата цена на тока, е зареждането на новите 14 електробуси да се извършва само през нощта в часовете от 00.00 до 04.00 часа. "Тогава цената на борсата е три пъти по-ниска от тази през деня, на която се карат тролейбусите", обясни инж. Несторов.
Намеренията на общината са след като бъдат изградени зарядните станции за електробусите, те да бъдат пуснати в движение и по някои линии на тролеите, докато бъдат уточнени маршрутите им и приети от общинските съветници.
Както БТА съобщи, Плевен вече разполага с 14 нови електрически автобуси Yutong. Те са напълно климатизирани. Разполагат с 32 седящи места. Пробегът на един електробус при пълен заряд на батерията гарантира около 300 км пробег при зимни условия.
Закупуването на електробусите стана възможно по проект на Общината, реализиран по ОП "Околна среда 2014-2020" и финансиран с европейски средства.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg