EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Плевен търси инвестиции за уличното осветление

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плевен търси инвестиции за уличното осветление

mail09:01 | 26.03.2019прегледи 949 коментарикоментари 0



Плевен търси инвеститор за реконструкция и модернизиране на уличното осветление в областния град, съобщи за БТА председателят на Общинския съвет Мартин Митев. Той поясни, че темата е обсъждана многократно от години в Общинския съвет, но най-после по нея е взето конкретно решение след внесен доклад от кмета Георг Спартански.
Данните за сегашното състояние на уличното осветление са тревожни - годишно общинският разход за него е около милион лева, от които около 500 хиляди са за плащане на електричеството, а още 500-600 хиляди лева - за поддръжка и ремонти, каза Митев.

Уличното осветление на Плевен е силно остаряло, строено е през 70-те години на миналия век, поясни Митев. По думите му общината не е открила програма или фонд за външно финансиране и затова е подкрепила предложението на кмета за търсене на фирма инвеститор.
Идеята включва обявяване на обществена поръчка с ясно заложени параметри за този инвеститор, който да подмени цялостно уличното осветление на 100-хилядния град, каза Митев. Осветлението трябва да стане енергоспестяващо и да бъдат премахнати всички стари стълбове, да бъдат подменени и подземните кабели. Новото осветление трябва да има и дигитално управление.
Изпълнителят трябва да реализира този проект за собствена сметка в определен срок - от около година, допълни Митев. Общината ще прави своите вноски към този инвеститор през следващите 10 години до 54 000 лева на всеки месец. Общината ще плаща и изразходвания ток, но очакването е потреблението да спадне рязко, коментира Митев.
Общинският съвет е поставил условие на бъдещия инвеститор да поеме 10-годишна гаранция за извършената реконструкция.

Според този план модернизирането на уличното осветление ще понижи разходите за поддръжка наполовина. Предложението за реконструкцията е направено след извършен пълен енергиен одит за оценка на уличното и парково осветление в града. Предложени са мерки за енергийна ефективност, повишаване на сигурността и експлоатационните характеристики на тази важна градска система, каза Митев. Мерките включват подмяна на осветителни тела с нови енергоспестяващи и светодиодни, система за централно наблюдение и управление, подновяване на част от стоманените стълбове, допълни той.
Изграждането на система за осветление на улиците в Плевен е започнало преди повече от 70 години. След 1980 г. постепенно започва подмяна на старите улични лампи с нови, а през 1998 г. е началото на въвеждане на компактни луминисцентни лампи. Подмяната е извършвана без светотехнически изчисления като основният мотив е реализиране на икономии на електрическа енергия, твърдят експертите.
На територията на областния град са монтирани 7 295 улични и паркови осветителни тела с обща инсталирана мощност 775 kw. Броят на уличните стълбове е 6 600, а дължината на захранващата въздушна и подземно-кабелна мрежа за улично осветление е общо 201.9 километра. Годишната консумация на електрическа енергия е 3 251 982 kw/h, за която се плащат около 560 000 лева.

По-безопасен трафик и намаляване на криминалните
прояви са очакваните ползи след обновлението

Целта на замислената реконструкция е да повиши енергийната ефективност на осветлението по улиците на Плевен и да намали консумацията на еленергия. Експертите от общината смятат, че с проекта ще се подобрят показателите на уличното осветление и ще се намалят преките разходи на Общината, но осветлението ще има осигурено високо качество, което сега не е гарантирано. Идеята е с него да се осигури и по-безопасно движение на моторните превозни средства, а също и да се повиши сигурността на движение на пешеходците нощно време. Не по-малко важно е да се създаде комфортна нощна атмосфера, а това да се отрази и за намаляване на криминалните прояви в тъмната част на денонощието.
Въвеждането на енергоспестяващите мерки ще доведе до икономия на средства за електроенергия около 372 000 лева годишно и на средства за поддръжка - около 237 000 лева годишно по цените към днешна дата, сочи експертен доклад. През 2018 г. Община Плевен е платила за издръжка на уличното осветление общо 1 109 716 лева, от които за ремонти са били 490 590 лева.
Поради ограничените бюджетни средства на Община Плевен се предлага обявяване на обществена поръчка на инженеринг като кандидатът за изпълнител да финансира проекта за въвеждане на енергоспестяващи мерки със собствени средства и да предложи схема за разсрочено плащане на равни месечни вноски и погасителен план със срок не по-дълъг от 120 месеца. Размерът на месечната вноска не трябва да е по-голям от 54 500 лева с ДДС. Ползите за Общината при такава процедура ще бъдат най-малко три - няма да е необходимо финансиране на проекта със собствени средства, услугата ще бъде получена веднага, а разходите за издръжка и ремонт ще се понижат с 55 на сто, прогнозират експерти.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg