EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Плевен: сортове грозде, Шабла - най-едрите плодове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плевен: сортове грозде, Шабла - най-едрите плодове

mail13:15 | 22.08.2019прегледи 889 коментарикоментари 0


В Плевен ще бъдат представени най-подходящите за отглеждане у нас десертни и винени сортове лози. Това ще стане на Открит ден на десертното и винено грозде на 22 август в Института по лозарство и винарство /ИЛВ/ в града, съобщиха за БТА от ИЛВ.
Събитието се организира с подкрепата на Министерството на земеделието, храните и горите и Селскостопанската академия.
В началото на Деня, от 10.30 часа, един от най-известните български селекционери от екипа на института, който е автор и на най-новите сортове български лози, проф.д-р Мирослав Иванов, ще представи лозите, които най-добре виреят у нас, съобразно климатичните условия. Характерна тенденция в селекцията на института в Плевен през последните години е да създава сортове издръжливи на климатични аномалии, особено на студовете, както и на мана и други заболявания.
Друг акцент в Открития ден ще бъде обзорът на вината на българския пазар, който ще бъде направен от изтъкнат експерт в тази област - доц. д-р Ваньо Хайгъров.
В програмата е предвидена дискусия за днешните проблеми на лозарството.Финалът ще бъде отреден за традиционната изложба в института и за дегустацията на грозде и вино.

--------------------

На Празника на плодородието в Шабла, който отново ще събере стопаните на Кръстовден, ще бъдат претеглени най-едрите плодове и зеленчуци, отгледани през лятото, съобщават от общината. В седмото издание на форума ще бъдат излъчени най-тежките дини, тикви, чепки грозде, ябълки и други плодове. Градинарите ще сложат на кантара и капия, домати, картофи, патладжани, моркови, лук и други зеленчуци.
Земеделски производители от други региони в страната вече питат за есенното изложение в Шабла, така че всички, които се смятат за майстори-градинари, са добре дошли в градския парк на 14 септември, добавиха от общината. За празника се очакват и гости от побратимената с Шабла община Терешин в Полша.
Новост в тазгодишното увеселение ще бъде състезанието между няколко кулинарни екипа в приготвянето на рибена чорба. По традиция ще бъдат излъчени майсторите на местни ястия и обреден хляб.
Празникът на плодородието е част от афиша на община Шабла за 50-годишнината от обяваването на селището за град.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037