EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Плевен приключва проект за градския транспорт

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плевен приключва проект за градския транспорт

mail14:09 | 23.06.2023прегледи 725 коментарикоментари 0


В Плевен приключва проект за обновяване на обществения градски транспорт, финансиран с европейски средства. На заключителна пресконференция утре ще бъдат обобщени резултатите и отчетени изпълнените дейности по проект "Утвърждаване на екологосъобразния обществен електротранспорт в Плевен", реализиран по Оперативна програма "Околна среда 2014 – 2020 г.", съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд и от държавния бюджет на Република България. За това съобщават от общинската управа.

Общата цел на проекта е да допринесе за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез намаляване нивата на фини прахови частици и азотни оксиди, за достигане на утвърдените норми в атмосферния въздух чрез предприемането на мерки за подмяна на старите превозни средства на обществения градски транспорт с модерни екологични транспортни средства. 

БТА припомня, че в резултат на реализирането на проекта общественият транспорт в Плевен вече е напълно екологичен. В края на 2021 година бяха доставени 14 електробуса и 14 зарядни станции за тях. Шест от зарядните станции са монтирани на тролейбусното депо в квартал "Дружба", а другите осем на депото на ул. "Кичево".  

Общата стойност на проекта е 17 951 744,44 лв., от които безвъзмездна финансова помощ от Кохезионния фонд в размер на 12 747 404,66 лв., съфинансиране от националния бюджет – 2 249 542 лв., съфинансиране от Община Плевен - 2 954 797,78 лв. 

Доставените електробуси са 12-метрови, климатизирани, с видеонаблюдение в салона и пред самото превозно средство. При движение назад също има камера, която осигурява видимост на водача. Електробусите са с най-голямата батерия, доставяна в България – 422 киловатчаса, което осигурява работа на превозното средство на две смени. Зареждането обикновено се извършва през нощта за два-три часа. Производството на електробусите е на китайската фирма Yutong. 

Електробусите се движат съгласно транспортната схема на град Плевен. За удобство на гражданите бяха разкрити нови линии, както и една до близкото село Гривица.

Една от новостите, въведена през тази година за пътниците в градския транспорт на Плевен, е възможността да се следи движението на електробусите и тролейбусите в реално време. Това става чрез чрез приложението за карти на Гугъл като от менюто за избор на карти се избира опцията "обществен транспорт". 

В края на ноември миналата година за студенти и ученици бяха въведени електронни абонаментни карти. Те се валидират при качване в тролеите и електробусите на специални устройства.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg