EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Плащанията към държавата и чрез POS-терминали

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плащанията към държавата и чрез POS-терминали

mail16:30 | 01.12.2010прегледи 543 коментарикоментари 0


Всички държавни и общински такси да се плащат чрез POS-терминали, а не по банков път. Това предложи председателят на БСК Божидар Данев на председателя на бюджетната комисия към НС – Менда Стоянова, и на министрите на финансите – Симеон Дянков, и на икономиката – Трайчо Трайков.
За целта е необходимо всички държавни и общински администрации да бъдат задължени да поставят устройства за плащане с кредитни и дебитни карти на местата за събиране на данъци и такси. Това може да стане чрез промяна в Законопроекта за ограничаване на плащанията в брой, внесен в Парламента от Министерския съвет.
Сега държавните и общински администрации фактически задължават бизнеса и гражданите да ползват само един начин на плащане – този по банков път, което допълнително оскъпява административните услуги. По този начин държавните и общински власти прехвърлят тежестта на административното обслужване върху потребителите на административни услуги. Предложението на БСК е, в съответствие с международната практика, да се даде възможност за ползване на всички позволени от закона начини на плащане, вкл. чрез POS-терминали.
Освен че прилагането на тази мярка ще спести немалко средства на бизнеса и гражданите, очаква се чрез нея да се увеличи събираемостта, респективно – приходите от данъци и такси.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg