EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Плащания по еврофондовете – през есента

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плащания по еврофондовете – през есента

mail18:55 | 07.07.2009прегледи 805 коментарикоментари 0


eu_2Най-рано през септември или октомври България ще може да получи достъп до междинните плащания, които са основна част от финансирането от еврофондовете, съобщи БНР, позовавайки се на ЕК.
Междувременно говорител на Комисията потвърди официално информацията на БНР отпреди 20 дни, че ще бъде изготвен нов доклад за управлението на еврофондовете от присъединяването насам.
Българските власти вече са започнали да депозират в европейската комисия новите оценки за съответствие, които в средата на миналата година бяха върнати за пренаписване и без чието одобрение от Брюксел не могат да започнат същинските плащания по седемте оперативни програми.
Говорителят на еврокомисията по въпросите на регионалната политика Денис Абът съобщи, че вчера са били внесени документите по програмите "Транспорт" и "Техническа помощ". Очаква се днес да бъдат получени за още три оперативни програми - "Конкуренция", "Административен капацитет" и "Човешки ресурси", а следващите дни и по последните две - "Околна среда" и "Регионално развитие".
В края на юли от дирекция "Регионална политика" ще изпратят у нас свои одитори за да проверят дали информационната система за управление и наблюдение на плащанията ИСУ работи според правилата.
Именно тя беше една от причините оценките за съответствие да бъдат отхвърлени. Другата беше липсата на доверие в независимостта и административният капацитет на нашите одитни власти. Сега първоначалните оценки на комисията са, че по тази линия вече има подобрение.
Според Денис Абът, ако се установи, че всичко е наред, европейската комисия ще даде одобрението си по оперативните програми през септември или октомври. Веднага след това междинните плащания, които са над 80 на сто от предвидените за страната ни суми, ще могат да започнат.
Междувременно дойде и потвърждение, че Еврокомисията за втора поредна година ще пише доклад за управлението на еврофондовете. Този път в отговор на искането на комисията по бюджетен контрол в европарламента и не само за България, но и за Румъния. Все още не е ясно кога ще бъдат представени тези документи, каза говорителят на комисията Марк Грей, но добави, че това няма да е едновременно с докладите по мониторинговия механизъм, които се очаква да излязат в края на юли или в началото на септември.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg