EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Пластмасата в океаните: факти и мерки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пластмасата в океаните: факти и мерки

mail12:34 | 17.10.2018прегледи 680 коментарикоментари 0


Какво може да бъде по-невинно от сламка за пиене или онези евтини чинийки, които изхвърляме веднага след употреба? Проблемът е, че голяма част от тези боклуци в крайна сметка попадат в моретата и океаните по света. Пластмасовите боклуци са вече толкова често срещани, че според една прогноза до 2050 г. в океана ще има повече пластмаса, отколкото риба, ако измерваме по тегло.

Комисията по околна среда одобри на 10 октомври правила, целящи да намалят присъствието на 10-те най-често срещани видове пластмасови отпадъци на морските брегове, както и на загубените риболовни принадлежности. Тези две групи заедно отговарят за около 70% от боклуците в морето. Около 50% от замърсяването се дължи само на пластмасови продукти за еднократна употреба: например, прибори, бутилки, фасове и клечки за памук. Заплаха за околната среда и здравето

Пластмасата не означава само по-грозни плажове. Морските животни могат да се оплетат в по-големи плаващи парчета или да се объркат и да погълнат по-малки частици. Пластмасата привлича и токсични вещества, които попадат в храносмилателната система на рибите. От там по хранителната верига тя може да достигне и хората. Ефектът върху човешкото здраве е неизвестен.

Отпадъците носят и икономически загуби ‒ за секторите и хората, свързани с морето, но също така и за производителите. Само 5% от стойността на пластмасовите опаковки намира повторна употреба в икономиката, останалото просто се прахосва. Нуждата от повече рециклиране и от предотвратяване на попадането на още пластмаса в океаните е очевидна.

Предлагани мерки

Текстът, одобрен в парламентарната комисия по околна среда, предлага пълна забрана на продукти за еднократна употреба, за които има алтернативи, направени от други материали. Такива са например клечките за памук, приборите, чинийките, бъркалките, сламките и пръчките за балони.

За останалите видове продукти са предвидени различни видове мерки. За опаковките за храна и чашите се налагат цели за намаляване на потреблението. Производителите на продукти като мокри кърпички, цигарени филтри и опаковки ще бъдат принудени да поемат разходите по почистване и управление на отпадъците. За бутилките се въвежда цел до 2025 г. да се събират разделно 90% от тях. Етикетите на кърпичките и балоните ще трябва да съдържат информация за това как те трябва да бъдат изхвърлени.

Производителите на риболовни принадлежности пък ще трябва да покриват разходите за управление на отпадъците на пристанищните власти.

Следващи стъпки

Новите правила ще бъдат обсъдени в пленарна зала на 22 октомври. Гласуването е предвидено за следващия ден.

Други мерки срещу замърсяването с пластмаса

Парламентът работи и по други мерки за намаляване на замърсяването. През септември 2018 г. депутатите подкрепиха европейска стратегия за намаляване на пластмасовите отпадъци и призоваха за забрана на добавянето на микрочастици в козметични продукти и продукти за почистване.

Европейският съюз също така ограничава използването на найлонови торбички.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg