EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Плановете не затварят централи, твърди Денков

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плановете не затварят централи, твърди Денков

mail10:15 | 16.10.2023прегледи 452 коментарикоментари 0


През изминалата седмица опозицията поиска вот на недоверие на МС заради политиката му в областта на енергетика и реалната заплаха от затваряне на въглищните централи.

 Ето с какви аргументи се защитити премиерът:.  

"Първо, правителството и Брюксел, както често се цитира, не затварят въглищни централи. Тези централи са под натиск от пазара на енергия, защото навлизат нови технологии, които произвеждат по-евтин ток. Базовите мощности, включително ядрените и въглищните централи, ще бъдат осигурени и подкрепени от държавата още десетилетия напред и никой не поставя това под съмнение.

Второ, вече се работи активно по внедряването на редица нови мощности. Има договор и се работи по два нови блока в АЕЦ „Козлодуй“, всеки от които е с мощност 1000 мегавата. Подготвя се изграждането по нов ПАВЕЦ с капацитет, който многократно надвишава капацитета на ПАВЕЦ „Чаира“, а вече се работи и за ремонтирането на ПАВЕЦ „Чаира“. Освен това се работи  по разширяването на газовото хранилище в Чирен, така че да се осигури работата през зимата. 

Най-важното: до 2040 г. се предвижда ръст на инсталираните мощности от сегашните 13 000 мегавата до 30 000 мегавата, т.е. два пъти и половина, при положение че максималното потребление в България в най-студените дни на зимата не надвишава 8000 мегавата.

Трето, няма никаква опасност да затворим мощности, които са необходими за нормалното функциониране на енергийната система. Обратно - България има шанс да остане износител на енергия в съседните страни само и единствено ако модернизира технологичните си мощности. Това е, което правят съседните страни, защото това е единственият начин да се осигури по-евтин ток за българите и за гражданите на съседните страни. Ако не го направим, тогава ще внасяме електроенергия.

В заключение: плановете не затварят централи. Те помагат на регионите да извършат прехода, който е неизбежен поради промяната на технологиите по света, в Европа и в България. Ние като правителство ще работим, за да подпомогнем хората и бизнеса. Ще работим въпреки лъжите, които използва опозицията, за да заблуждава хората. Хората ще ни разберат и ще ни повярват."


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158