EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Плажни концесии, 4 лв. за чадър + шезлонг

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плажни концесии, 4 лв. за чадър + шезлонг

mail06:40 | 21.07.2016прегледи 2768 коментарикоментари 0


Правителството одобри промени в Методиката за определяне на минималния размер на концесионното плащане за морските плажове.Това съобщиха от правителствената информационна служба. С измененията и допълненията се цели още в процеса на организиране на процедури за предоставяне на концесии на плажове, да бъде оптимизирана началната база за формиране на минималното годишно концесионно плащане. В Методиката са отразени възможностите за формиране на приходи за отделните видове морски плажове – според местоположението, степента на ползване и вида на туристическия поток и специфичните особености на всеки отделен морски плаж.
Новите моменти в Методиката имат за цел да се оптимизира и надгради действащата в момента нормативна база, като чрез комплексен подход при следващи концесионни процедури се отчетат с необходимата тежест допълнителни критерии (цена на плажни принадлежности, предлагани допълнителни услуги и др.), с което да се постигне значително намаление на цените на чадъри, шезлонги, предлагане на качествени допълнителни услуги и обективна първоначална базисна оценка на концесионната такса за всеки плаж. Така ще се постигне балансиран подход при предоставянето на концесии за морски плажове като се отчетат едновременно интересите на туристите, концесионерите и концедента.
Очаква се след въвеждане на промените, по-широк кръг от кандидати да участват в конкурсните процедури за концесии, вкл. и за не толкова атрактивни плажни ивици. Също така, се очаква в конкурентна среда да бъде постигнат баланс между предлаганите услуги и тяхната цена и очакванията на потребителите.
С друго решение правителството утвърди минимални критерии за комплексна оценка на офертите за участие в конкурс за определяне на концесионер на морски плаж.
Целта на внесените промени е да се утвърдят минимални критерии, които задължително да се включват в процедурите за определяне на концесионери на морски плажове. Също така да се оптимизират цените на предлаганите услуги на морските пажове, както и да се определи относителната тежест на всеки един от критериите, в това число и „най-ниска цена за 1 бр. чадър и 1 бр. шезлонг в платена зона на морския плаж“. Минималните критерии за комплексна оценка ще бъдат еднакви по вид и ще бъдат предварително оповестени на всички участници в процеса, свързан с концесионирането на морските плажове.

Какво коментира министър Николина Ангелкова:

От догодина за чадър или шезлонг до 4 лв. в национален курорт. Основното в приетите промени е, че с оптимизирането на днешната методика отчитаме спецификите на плажовете, като основно тя е в посока на намаляване на цените на чадъри и шезлонги, на плажни принадлежности, предлагането на допълни услуги", обясни министърът на туризма. "Разбира се, като се вземат предвид всички тези услуги, които са неразделна част от методиката, се оптимизира и първоначалната база на концесионното възнаграждения. С решението на МС за определяне на минималните критерии даваме 40% тежест при предлагането на минимална цена за брой чадър и шезлонг, както и 40% тежест на концесионната ставка", поясни тя. Министър Ангелова допълни, че освен това в определената формула във всички процедури за определяне на концесионер на морски плаж ще бъде включена базова цена за чадъри и шезлонги, която зависи от местоположението на плажа. "Ако се намира на територия с население под 10 000 души - 2 лв., над 10 000 души - 3 лв., в национален курорт - 4 лв. Предстои новите процедури, които обявим до края на годината да бъдат по тази нова методика, с което със сигурност цените на чадъри и шезлонги от следващото лято ще бъдат драстично по-ниски", каза още министър Николина Ангелкова.
Тя уточни, че това е базова цена. "Даваме 40% тежест в самата процедура за този концесионер, който е дал най-ниска цена за един брой чадър или шезлонг. До края на годината планираме да обявим минимум 15 процедури за концесии за тези, които договори изтичат, те са с приоритет", поясни още тя.
Министър Ангелкова даде за пример - Дюни - Юг, Поморие - централен плаж, Несебър - стар град, трите плажа на Св. Влас и др.
 

 


Тагове: концесии, плаж
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1065