EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Плаваща АЕЦ в Чукотка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Плаваща АЕЦ в Чукотка

mail12:07 | 09.09.2021прегледи 770 коментарикоментари 0


Руското предприятие „Атомфлот”, част от „Росатом“  и миннодобивната компания „Баимская“, която е под контрола на групата Kaz Minerals, подписаха предварително споразумение за доставка на електроенергия за Баимския миннообогатителен комбинат в Чукотка. В рамките на подписаното споразумение „Росатом” ще осигури електроенергия за най-големия проект за мед и злато в постсъветското пространство.

„Атомфлот” ще достави 4 модернизирани плаващи енергоблока с инсталирана мощност не по-малко от 106 МВт всеки, като първите два енергоблока ще бъдат въведени в експлоатация в отдалечения район в началото на 2027 година, третият – година по-късно, а четвъртият - в началото на 2031 година. Общият обем на инвестициите в проекта за енергоснабдяване ще достигне над 150 млрд. рубли.

В рамките на подписаното споразумение, страните потвърдиха своите основни договорености за цена на електроенергията в размер на 6 рубли за кВт/час по цени от 2020 година (при отчитане на индексацията) и обемите на потреблението. Подписи под споразумението поставиха генералният директор на „Атомфлот” Мустафа Кашка и председателят на Съвета на директорите на „МДК Баимская” Олег Новачук.

 „Споразумението е знаково не само за развитието на „Атомфлот”, но и за глобалния пазар на мобилни атомни централи с малка мощност. Сделката за такъв обем електроенергия е сключена по търговски условия и в рамките на реализацията на проекта за усвояване на полезните изкопаеми в този труднодостъпен район на страната. „Атомфлот”, със своя значителен опит в експлоатацията на флота от атомни ледоразбивачи и реакторни инсталации с малка мощност, е естествен партньор при  такива проекти“, заяви генералният директор на предприятието Мустафа Кашка.

Председателят на Съвета на директорите на „МДК Баимская” Олег Новачук отбеляза, че  благодарение на споразумението с „Атомфлот” се създава възможност за икономически ефективно усвояване на най-голямото Баимско находище, намиращо се в отдалечен район, където липсва съответната инфраструктура. По думите му ефективното партньорство с „Атомфлот” в този голям проект ще окаже благоприятно влияние върху социално-икономическото развитие на целия регион.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg