EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Питаме четири държави за изтребители

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Питаме четири държави за изтребители

mail16:09 | 13.12.2016прегледи 991 коментарикоментари 0


 "Искането за предложение" за доставка на нов боен самолет е изпратено до четири държави, съобщава пресцентърът на Министерството на отбраната /МО/.
Във връзка със засиления обществен интерес и зачестилите запитвания на отделни медии, МО потвърждава, че след приемането на държавния бюджет за 2017 г. и отделените целево финансови средства министрите на отбраната и на икономиката на Република България подписаха "Искане за предложение" за доставка на многоцелеви боен самолет, се посочва в съобщението.
Отбелязва се, че съгласно утвърдения от Народното събрание Проект за инвестиционен разход, "Искането за предложение" е изпратено до определените в него страни - Италия, Португалия, САЩ и Швеция. Документът съдържа класифицирана информация и поради това няма да бъде публикуван, уточняват от МО.

България издирва оферти от САЩ и три европейски държави за модернизирането на бойната си авиация, съставена от съветски изтребители. Като страна членка на НАТО България е задължена да притежава поне една ескадрила в бойна готовност, но в момента има едва девет работещи самолета, предаде AFP.
„Молбата за предложения е била изпратена до Италия, Португалия, САЩ и Швеция“, пише в официално заявление на министерството на отбраната. Не са дадено допълнителни детайли за конкурса, който предвижда поръчката на най-малко осем бойни самолета.
Повечето самолети на България са МиГ-20, които имат нужда от постоянни ремонти в последните години. Преди това министерството съобщи, че би закупило употребявани Ф-16 от Португалия или САЩ или употребявани „Юрофайтър“ от Италия или нови „Грипен“ от Швеция.
Португалия и САЩ се очаква да предложат многоцелеви изтребители F-16, модернизирани по стандарта MLU Block 15. Изтретители F-16A/B ще бъдат доставени от САЩ, където се намират за дългосрочно съхраняване, и след това ще бъдат ремонтирани и модернизирани в португалски завод за ремонт на въздухоплавателни средства. Пакет от логистични услуги ще бъде предоставен от американската страна по същия начин, както това беше направено в Румъния при доставка на бивши португалски F-16.
Италия може да представи оферта за изпълнение на изтребители Eurofighter Typhoon Tranche 1 от наличните във военновъздушните сили на страната. Възрастта на машините е между осем и десет години.
Единственият вариант за доставка на нови самолети е шведският изтребител Saab JAS-39C/D Gripen.
За покупката на изтребителите България е отделила 767 млн. евро. За тази сума се планира сдобиването с осем машини, въоръжение към тях, както и услуги по подготовката на летателен и технически персонал, спомагателно оборудване и пр.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039