EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Писмо за отстрочка на АЕЦ "Белене", „Росатом” не знае

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Писмо за отстрочка на АЕЦ "Белене", „Росатом” не знае

mail14:15 | 24.06.2011прегледи 798 коментарикоментари 0


Не вярвам от "Росатом" да твърдят, че не са получавали предложение от България за замразяване на преговорите по АЕЦ "Белене", тъй като сме им пратили писмо с това искане. Това каза пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, помолен да коментира публикации в руски медии, според които руската държавна компания не е получавала от България предложение за замразяване на преговорите за строителството на централата с още три месеца.
Трайков обясни, че "Росатом" са получили писмото ни, пратено от НЕК още преди две седмици. Те отговориха, но без конкретен отговор на нито един от въпросите ни, каза Трайков. Той допълни, че от "Росатом" не са дали отговор на запитването ни дали е вярно, че са започнали да правят оборудване, което не е минало програмата за качеството, нито на искането ни за замразяване на преговорите. В момента се пише писмо в отговор на това на "Росатом".
Трайков обясни, че неустойки по "Белене" може да плащаме само когато има решение по арбитражно дело. Твърдо убеден съм, че няма да се стигне до дело, но ние имаме готовност и за този вариант, коментира още министърът. Той посочи, че трима са кандидатите за изпълнителен директор на НЕК, като в понеделник те ще бъдат интервюирани. Кандидатите са били четирима, но заради конфликт на интереси единият не може да оглави Националната електрическа компания. По-късно руският атомен концерн Росатом отрече да е получил от България предложение за замразяване на преговорите по строителството на АЕЦ "Белене" за още три месеца, заяви ръководителят на компанията Сергей Кириенко, цитиран от РИА Новости. В края на миналата седмица българският министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков предложи преговорите да бъдат продължени с още три месеца. "Не сме получавали такова предложение от българската страна", заяви Кириенко.
"През цялото време на изпълнение на проекта ще бъдем готови да отговаряме на поставените ни въпроси", допълни той. Кириенко обаче подчерта, че търговските взаимоотношения по проекта са регламентирани от съответните документи, Русия не спира работа на строителната площадка и продължава да прави разходи по нея.
В края на март Атомстройекспорт и Националната електрическа компания (НЕК) на България подписаха меморандум, в който двете страни се договарят до 30 юни да оценят безопасността на централата. Според документа този срок се прекъсва от всяко едно действие на ново строителство или от доставки на ново оборудване, каквито все още не са започнали, припомня РИА Новости.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158