EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Писмо до премиера

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Писмо до премиера

mail14:30 | 21.11.2011прегледи 435 коментарикоментари 0


КНСБ и КТ "Подкрепа" информират с писмо премиера Бойко Борисов, че се оттеглят от участие в Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/, "докато този орган не бъде изпълнен със съдържанието, което повелява законът". С анонсирането от сградата на парламента на новината за увеличение на пенсионната възраст с една година от началото на 2012 г. и за отнемането на т. нар. клас законовите правила и норми на социалното партньорство бяха суспендирани, а социалният мир - практически взривен, се казва в писмото, копие от което беше получено в БТА. Потъпкано е Националното споразумение, постигнато след тежки шестмесечни преговори и скрепило с Вашия подпис редица от разумни и балансирани мерки за стабилизиране на пенсионната система и повишаване размерите на пенсиите, посочват синдикатите.
Според КНСБ и КТ "Подкрепа" аргументите на министъра на финансите Симеон Дянков и на неговия заместник за увеличение на пенсионната възраст са подвеждащи, неверни и нечестни. Тезата на Министерство на финансите, че липсва резултат от увеличението на осигурителната вноска и поради това трябвало да се подменят едва ли не всички договорености, е несериозна и недоказана, се посочва в писмото. Само едностранното увеличение на т. нар. вдовишка добавка натовари допълнително осигурителните финанси с над 180 млн. лв. - 40 млн. лв. през тази година и с още три пъти по толкова за следващата, пишат от КНСБ и КТ "Подкрепа". Как тогава могат да се подобрят балансите в бюджета на ДОО, питат те. Синдикатите призовават Бойко Борисов да оцени внимателно действията на председателя на НСТС и министър на финансите Симеон Дянков, "причинил взривяването на социалния диалог", и да вземе нужните управленски решения. Според тях истинските решения за трайна стабилизация на осигурителните финанси минават през подобряване на събираемостта на данъчните и осигурителните постъпления; криминализиране на укриването на осигурителни вноски; увеличаването на максималния осигурителен доход; затварянето на възможностите за сив и подземен бизнес.
При създалата се ситуация няма как да бъде удържан гневът и недоволството на хората, защото те много преди г-н Дянков да стане министър, вече понесоха и увеличение на пенсионната възраст /с 5 години - за жените, и с 3 - за мъжете/, и увеличение на стажа /с 14 години - за жените, и с 12 години - за мъжете/. В това време държавите, които сега ни се натякват като пример, не са предприемали такива мерки, посочват синдикатите. КНСБ и КТ "Подкрепа" си дават сметка, че с оттеглянето си от НСТС социалният диалог в България практически и юридически се преустановява. За това те смятат да уведомят всички европейски и международни институции като Европейската комисия, Международната организация на труда, Международната конфедерация на профсъюзите.
Възстановяването на социалния диалог и запазването на социалния мир, за да се търсят съвместно решения за изход от кризата и за подобряване на жизненото равнище на българските граждани, вече е единствено Ваша отговорност и правомощие, обръщат се синдикатите към премиера.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg