EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пиродният газ поскъпва с +4,65% от 1 януари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пиродният газ поскъпва с +4,65% от 1 януари

mail07:40 | 02.01.2017прегледи 10756 коментарикоментари 0


Комисията за енергийно и водно регулиране реши цената на природния газ да се вдигне от 1 януари 2017 година с 4,65 на сто при поискани от "Булгаргаз" 13,53 на сто, съобщи пред журналисти Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/.
    Цената е 280,21 на 1000 кубични метра. Това е цена без акциз и ДДС. В тази цена не е включена цената за пренос през газопреносната мрежа и до определянето й, по приета вече от КЕВР нова методика, клиентите ще заплащат за пренос 19,73 лева на 1000 кубични метра. "Булгаргаз" ще превежда тези пари за пренос на "Булгартрансгаз", съобщи още Иван Иванов.
    През първото тримесечие на 2017 г. клиентите, присъединени към мрежа ниско налягане, собственост на "Булгартрансгаз" ЕАД, освен цена за пренос на природен газ през газопреносната мрежа и цена на обществения доставчик, заплащат и цена в размер на 7.72 лв. за 1000 кубически метра без акциз и ДДС.
   Според "Булгаргаз" новата цена ще донесе загуби от над 35 млн. лв. на компанията. Според КЕВР компанията има 40 млн. лв. надвзет приход, а с новата цена ще бъдат компенсирани над 22 млн. лв. от тях.
   Цените на топлинната енергия и на електоренергията няма да бъдат повишавани, подчерта Иван Иванов.
    Промяната в цената на природния газ не е в значителен размер и затова няма нормативно основание за промяна в цените на топлинната енергия от 1 януари 2017 г. Това означава, че до края на отоплителния сезон тези цени остават непроменени, каза председателят на КЕВР. Няма да има промяна и в цената на електроенергията, произведена от топлофикационните дружества, които ползват природен газ като енергоносител, допълни той.
    В края на 2016 г. българската енергетика е в значително по-добро състояние в сравнение с края на 2015 г., каза Иван Иванов. "Комисията даде своя принос в реформаторските усилия за постигане на по-добри резултати в енергетиката, благодарение на които се очерта устойчивата тенденция за финансова стабилизация на сектора, динамично развитие на процеса на либерализация на електроенергийния пазар и реална диверсификация на доставките на природен газ. Най-важният ни приоритет, който е и предизвикателство пред българската енергетика, е да продължи либерализацията на електроенергийния пазар", посочи той.
     Този процес се развива с активни темпове повече от една година и трябва да бъде подкрепен чрез законодателни промени, които ще намерят отражение в решенията на комисията", каза доц. Иванов. Комисията е отчела наличието на достатъчен финансов резерв в електроенергийната система, чрез който през последните две години е постигната устойчивост на цените на тока. Това е позволило реформите да не бъдат усетени от битовите потребители и е дало възможност на бизнеса да повиши конкурентоспособността си, добави председателят на КЕВР.


Тагове: газ, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg