EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пикът на лошите кредити предстои

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пикът на лошите кредити предстои

mail15:50 | 19.01.2011прегледи 887 коментарикоментари 0


Пикът на лошите кредити в България предстои, сочи анализът на UniCredit Bulbank за банковия сектор в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и по-специално за България. Данните бяха представени пред български медии от главния икономист на UniCredit Bulbank Кристофор Павлов на годишната конференция на Euromoney във Виена.
В страни като Полша, Чехия, Словакия и Словения, в които процесът на възстановяване е по-напреднал, пикът на лошите кредити вероятно вече е преминал през втората половина на 2010 година, посочи Павлов. В останалите страни от ЦИЕ обаче, включително и в България, пикът на лошите кредити се очаква да бъде през тази година.
В България банките остават добре капитализирани поради възприетия от БНБ подход на поддържане на по-строги изисквания за ликвидност и капитал в годините на бума на кредитиране.
Оценките на УниКредит сочат, че десетте най-големи банки могат да се справят с нарастване на лошите кредити дори до 20 процента без необходимост от допълнителен капитал. Не очакваме това да се случи, но това показва колко стабилен е секторът, отбеляза Павлов.
Той прогнозира увеличение на лошите кредити до 15% през 2011 година, докато за септември 2010 година, по данни на БНБ, лошите кредити са били 10,6%. Според наредба 9 на българската централна банка за лоши се приемат кредити с просрочване на плащанията над 90 дни.
Според анализа на UniCredit банковият сектор в ЦИЕ е бил засегнат от кризата, но масовото изтегляне на депозити от банките е било избегнато и никоя от страните в региона не е претърпяла криза на платежния баланс. Затягането на достъпа до външно финансиране и увеличената цена на риска са се превърнали в двигатели на структурна промяна с дългосрочен ефект за региона.
За да отговорят на намаления достъп до външно финансиране повечето банки прибягват до агресивни кампании за набиране на депозити от вътрешни източници. Ожесточената конкуренция за депозитите е създала стимули за увеличаване на нормата на спестяванията, отчитат анализаторите.
Нормата на вътрешните спестявания за периода 2004 - 2008 г. средно е 14 процента, като нараства до 23 процента през първите девет месеца на 2010 година.
Забавянето на икономическия растеж и спадът във външната търговия са довели до влошаване на качеството на корпоративните кредити, каза Павлов. Проблемите в обслужването на кредитите за домакинствата пък са предизвикани от спад в заетостта и забавянето на нарастване на доходите.
В България предоговорените кредити са по-малко от 3 процента от общия им обем, като намаляват през третото спрямо второто тримесечие на 2010 година.
Предоговорените кредити са около 4% в Румъния, 25% в Латвия и 38% в Украйна. Най-ниско е нивото на предоговорени кредити в Чехия - 0,5%.
През 2011 г. ще се нормализира кредитирането както при корпоративните, така и при домакинствата, но докато в другите страни от региона основен двигател на кредитния растеж ще бъдат корпоративните кредити, то в България ще има изравняване на двата сегмента, отбеляза Кристофор Павлов.
Потенциал за растеж в България има при ипотечното кредитиране, което в страната е на доста по-ниски нива (около 14%), отколкото в страните от Западна Европа (около 50%). При потребителския кредит задлъжнялостта у нас е по-висока и не се очаква значителен ръст, отчитат експертите на UniCredit Bulbank.
Предизвикателството пред банките в България през 2011 г. ще бъде дали ще съумеят да не прехвърлят увеличената цена на риска върху цената на кредита за клиентите, посочва Павлов.
Банките трябва да се справят с нарастването на разходите си, без да увеличават цената на кредита, защото тя е достатъчно висока и няма потенциал да расте, обясни анализаторът.В момента банките у нас увеличават спреда между лихвите по кредити и по депозити и в момента той е 5,14 %, докато за 2009 г. е бил 4,93%. UniCredit Bulbank очаква спредът да спадне до 4,5% през 2011 година.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161