EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пивоварните гиганти напускат Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пивоварните гиганти напускат Русия

mail15:11 | 31.03.2022прегледи 850 коментарикоментари 0


"Карлсберг" (Carlsberg) обяви, че напуска Русия, след като по-рано изтегляне от руския пазар обяви и "Хайнекен" (Heineken), предаде Ройтерс. 

За "Карлсберг", западната пивоварна компания с най-големи експозиции в Русия, това ще означава значителни загуби. Концернът държи дял от 27 процента от руския пазар чрез подразделението си "Балтика" - най-големият производител на бира в Русия. 
 
Акциите на концерна, които загубиха близо една четвърт от стойността си от началото на инвазията, поскъпнаха с 4,2 на сто и бяха напът да отбележат най-добрата си търговска сесия от ноември 2020 година. 

"Хайнекен", която е третият по големина производител на бира в Русия, съобщи по-рано, че се насочва към "методичен трансфер" на руския си бизнес, който допринася за едва 2 на сто от общите продажби на групата. 
  
От Русия миналата година са дошли 10 процента от общите приходи на "Карлсберг" и 6 процента от оперативната печалба. Компанията има в страната 8 пивоварни и 8400 служители. Тя пое пълен контрол над "Балтика" през 2008 г., но продажбите й бяха скромни на фона на санкциите срещу руската икономика и разпоредбите срещу злоупотребата с алкохол. 

Втората по големина пивоварна компания в Русия е съвместно дружество на турската "Анадолу Ефес" (Anadolu Efes) и белгийската "ИнБев" (InBev). 

"ИнБев" е поискала от "Анадолу Ефес", която държи контролиращ дял, да спре действието на лиценза за производство и продажба на бира от марка "БУД" (BUD) в Русия, съобщи ТАСС. 

От "ИнБев" подчертават, че компанията ще продължи да изпълнява всичките си социални ангажименти към своите служители на територията на Русия и Украйна. 

Концернът вече собяви по-рано този месец, че ще спре продажбите на бира "БУД" в Русия и ще се откаже от печалбите от съвместното дружество, което има 11 пивоварни и 3500 служители в страната. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg