EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ПИБ придоби активите на Кремиковци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ПИБ придоби активите на Кремиковци

mail07:10 | 10.01.2016прегледи 1544 коментарикоментари 1


„Първа инвестиционна банка” АД след постигнато съгласие с дружествата, придоби активите на бившия комбинат Кремиковци. По този начин ще се ускорят преговорите за продажба на активите на стратегически инвеститор, тъй като Банката има доказано добър опит в структурирането и реализирането на подобен тип сделки, както и поради факта, че преговорите ще се водят с един собственик, се посочва в съобщение на банката. При проявен интерес от страна на чуждестранни инвеститори и наличието на много собственици, както и кредитор, преговорите се затрудняваха.

През 2011 г. „Първа инвестиционна банка” АД предостави мостово финансиране с цел покупката на обособена част от имуществото на Кремиковци. Поради световната икономическа и финансова криза, индустриалното производство се сви в пъти и цените на стоманената продукция на световните пазари паднаха на рекордно ниски нива. Това доведе до промяна на стратегията  на инвеститорите, което отложи инвестиционните им намерения за покупка на активите.

Следва да се отбележи, че дружествата до момента на придобиване са погасявали редовно задълженията си от развиваните от тях дейности – продажба на непроизводствени активи, транспортни и ЖП услуги, добив на скрап и инертни материали, пренос на електроенергия.

През годините са направени инвестиции в рехабилитацията на мощностите за производство на стомана и електроенергия. Прекратени са работата на доменните пещи и коксохимическото производство, като мощностите им са демонтирани и продадени. Те бяха основният замърсител на въздуха над град София и региона. Част от територията на комбината е рекултивирана и облагородена.

До осъществяване на сделката с краен инвеститор за активите ще се грижи фирма "АМС Имоти" ЕООД, която е дъщерно дружество на „ПИБ” АД.

 

 


 
Коментари
 
Антония - 07-01-2016 г. 22:09:14

ПИБ са добри в такива сделки. По-добре да се въртят парите в бизнеса, отколкото руини и запустели активи.

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg