EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ПИБ - конкрус „Най-добра българска фирма“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ПИБ - конкрус „Най-добра българска фирма“

mail10:40 | 30.03.2012прегледи 1450 коментарикоментари 0


Първа инвестиционна банка (Fibank) обяви началото на първото издание на конкурса „Най-добра българска фирма на годината“. Той има за цел не само да стимулира българските компании, но и да се превърне в традиционна инициатива, която да стане своеобразен барометър за родния бизнес. Желанието на организаторите е да привлекат вниманието върху нашите компании и по този начин да им осигурят разпознаваемост.
Според изпълнителния директор на Първа инвестиционна банка (Fibank) Васил Христов този конкурс ще покаже качествата на всички фирми, които могат с увереност да заявят „Аз имам самочувствието, че работя в България и че повишавам стойността на българската икономика“. Именно тези фирми ще бъдат „поставени под прожектора на общественото внимание, за да станат модел за подръжание“.
В конкурса могат да участват фирми, които имат български капитал, български мениджмънт и представляват български бранд – и трите условия за задължителни за кандидатите. Конкурсът ще отличи тези с най-добри финансови показатели и по този начин, като българска компания, Fibank ще даде своя принос за развитието на българската икономика.
Светла Костадинова (изпълнителен директор на Института за пазарна икономика) смята, че потенциални участници в конкурса са малките и средни фирми. Макар и във време на криза, те увеличават броя на своите служители, което е показателно за техния растеж в една сложна икономическа ситуация.
И точно това е различното при „Най-добра българска фирма на годината: „Ние ще обърнем погледа на обществото и медиите към българската икономика, защото именно нейните постижения са важни за държавата ни. Гръбнакът на едно общество е малкият и среден бизнес“, беше категоричното мнение на Кънчо Стойчев (съосновател на ББСС „Галъп интернешънъл“).
Категориите, в които ще се съзтезават компаниите са: микро и малка, средна и голяма. Освен тях ще има и специална награда на публиката, която ще трябва да избере своя фаворит измежду включилите се в конкурса. За целта ще се изготви интерактивен сайт, на който всеки може да се включи в гласуването за „Най-добра българска фирма на годината“, като даде своя глас в полза на компанията, която харесва. Всеки месец, в зависимост от гласовете на публиката, ще се излъчва победител на месеца в категория „Любима компания на публиката“, а на финала – един победител, спечелил най-много точки при гласуването. За месечните първенци има специална награда, която е под формата на реклама в медиите.
Всички компании, които имат желанието да участват в авторитетната класация на Първа инвестиционна банка (Fibank) могат да дадат заявките си на следните и-мейли:

konkurs@naidobrafirma.bg
konkurs@naydobrafirma.bg
konkurs@najdobrafirma.bg

Участниците ще получат предварително подготвен въпросник, който да попълнят. Като допълнителна информация са необходими кратко представяне на фирмата, две снимки и видео представяне – по желание.
До 5 май 2012 година ще стартира и сайтът на конкурса, където участниците също ще могат да се регистрират онлайн.
Българските компании ще бъдат оценявани от жури в състав:
Димитър Костов – изпълнителен директор на Fibank
Васил Христов – изпълнителен директор на Fibank
Светла Костадинова – изпълнителен директор на Института за пазарна икономика
Венелина Гочева – член на издателския борд на „Вестникарска група България“
Емил Хърсев – финансист
Лъчезар Богданов – управляващ партньор в „Индъстри уоч“
Йордан Матеев – главен редактор на Форбс – България
Кънчо Стойчев – съосновател на ББСС „Галъп интернешънъл“

Основните критерии, по които компаниите ще бъдат оценявани, са:
Нетна печалба
Оперативна печалба преди данъци и финансови разходи
Печалба преди данъци и финансови разходи
Възвръщаемост на собствения капитал=Нетна печалба/ Собствен капитал
Възвръщаемост на използвания капитал=EBIT/ (Собствен капитал + Дългосрочни заеми)
Възвръщаемост на активите=EBIT/ Активи
Официалното награждаване на победителите в конкурса „Най-добра българска фирма на годината“ ще бъде през септември, а специалните награди са златно кюлче, монета „Панагюрско съкровище“ и „Българска роза“, плакети и статуетка на конкурса.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg