EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Печалбата на банките намалява

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Печалбата на банките намалява

mail21:15 | 30.07.2010прегледи 603 коментарикоментари 0


Резултатите на банковата система към 30 юни 2010 г. дават основание за констатацията, че основните рискове са управлявани адекватно както на ниво система, така и от отделните кредитни институции.
В края на юни стойностите на финансовите показатели на системно и на индивидуално ниво са израз на съхранената стабилност на банковия сектор. Размерите на ликвидната и капиталовата позиции гарантират извършването на банковите плащания и поддържането на буфери в системата. Съотношението на ликвидните активи към сумата на пасивите е 22.14% (при 22.26% вкрая на март).
Покритието с ликвидни активи на привлечения ресурс от граждани и от институции, различни от кредитни, показва че всички банки стриктно се придържат към препоръчаното ниво от БНБ.
Показателят за обща капиталова адекватност е 18.03% (при 18.24% три месеца по-рано), като лекият спад не се дължи на действието на фундаментални фактори. Продължава тенденцията към увеличаване на класифицираните кредити и на свързаните с тях разходи за обезценка и специфични провизии за кредитен риск.
През периода март – юни делът на класифицираните експозиции с просрочие над 90 дни в брутните кредити (без тези за кредитни институции) нараства от 7.81% на 9.45%, но влошаването е изцяло посрещнато от оперативните приходи на банките.
Разходите за обезценка общо за банковия сектор през първото полугодие на 2010 г. са в размер на 566 млн. лв., или с 41% повече спрямо същия период на миналата година. Въпреки това доходността на системата остава на приемливи нива.
Независимо че отчетената печалба към 30 юни в размер на 352 млн. лв. е с 29.3% по-ниска от тази за полугодието на миналата година, тя е генерирана от основната дейност на банките и осигурява 0.99% възвръщаемост на активите.
През второто тримесечие не се наблюдават съществени балансови изменения. Общата сума на активите е 71 млрд. лв. и спрямо юни 2009 г. нараства с 2.2%. През отчетното тримесечие е регистриран несъществен спад в размера на паричните средства и увеличение на ценните книжа в портфейлите за търгуване, на разположение за продажба и държани до падеж. Динамиката води до свиване с 1.1 пр.п. на пазарния дял на петте най-големи банки до 56.3%.
Брутните кредити и аванси възлизат на 60 млрд. лв., от които 54.7% са корпоративни кредити, 31.1% – експозиции на дребно и 14.2% – институции (кредитни и некредитни) и централни правителства. В рамките на тримесечието е налице тенденция на активизиране на кредитната дейност в два от сегментите. Заемите за предприятия се увеличават с 0.7%, а жилищните ипотечни кредити – с 0.9%. Известни колебания отбелязват вземанията от кредитни и некредитни институции, както и потребителските заеми.
В края на юни привлечените средства в системата са в размер на 60.8 млрд. лв. Местните източници за финансиране на банковите операции остават стабилни и в края на юни осигуряват малко над 3/4 от общата сума на привлечените средства в системата. Делът на депозитите от граждани и домакинства продължава да нараства и достига 43.3%. През тримесечието ресурсът от населението се увеличава с 2.2%.
Балансовият капитал на банковия сектор запазва своята сила и ниво. През второто тримесечие се повишават емитираният капитал, премийният резерв и доходът от текущата година. Динамиката на неразпределените печалби и преоценъчните резерви не е за сметка на отслабване на капитала от първи ред. В рамките на една година балансовият капитал се увеличава със 7.8%.

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg