EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Печалба от 218 млн.лв. за банките през април

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Печалба от 218 млн.лв. за банките през април

mail13:45 | 31.05.2010прегледи 821 коментарикоментари 0


През април банковата система остава стабилна. Показателят за съотношението на ликвидните активи към сумата на пасивите в края на април е 21.94%. Ликвидната позиция на отделните кредитни институции се поддържа на нива, осигуряващи нормалното обслужване на задълженията към клиенти, съобщава БНБ. При повечето банки реализираните приходи превишават разходите за дейността и извършените обезценки на кредити.
В края на април банковият сектор отчита печалба в размер на 218 млн. лв., която е с 48 млн. лв. повече спрямо предходния месец. В същото време продължава нарастването на класифицираните кредити и на свързаните с тях разходи за обезценки и специфични провизии.
Общата сума на активите на банковата система през месеца отбелязва лек спад с 0.9% под влияние на динамиката в паричните средства и в кредитите и вземанията. Същевременно банките увеличават портфейлите си с ценни книжа чрез покупката на ДЦК и дългови инструменти на чуждестранни емитенти с нисък кредитен риск. Не настъпват съществени промени в пазарните позиции на отделните институции и към април петте най-големи банки притежават 57% от активите на системата.
През месеца кредитната дейност остава ограничена и размерът на брутните кредити и аванси в системата се запазва. Леко нарастване е отчетено единствено при жилищните ипотечни кредити (0.3%).
Привлечените средства намаляват с 0.7% поради настъпилия падеж на ресурс от кредитни институции (основно нерезиденти). Източниците на финансиране остават стабилни, като ролята на местните ресурси се повишава. Увеличават се привлечените средства от институции, различни от кредитни, и от граждани и домакинства. В края на април делът на депозитите на населението в общата сума на привлечения ресурс е 42.7%, а на финансирането от институции, различни от кредитни – 31.5%.
Спрямо март размерът на балансовия капитал се запазва и възлиза на 9.5 млрд. лв


Тагове: банки, печалба
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg