EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Петър Стоянов - кандидат за КС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Петър Стоянов - кандидат за КС

mail13:16 | 20.11.2012прегледи 498 коментарикоментари 0


Президентът Петър Стоянов е номинацията на СДС за член на Конституционния съд. Председателят на СДС Емил Кабаиванов заяви, че издига кандидатурата на Петър Стоянов заради безспорния обществен авторитет и морал, който притежава. Като допълни, че ако бъде избран, ще бъде и естественият председател на Конституционния съд.

За СДС това е най-естествената номинация, тъй като Петър Стоянов доказа по време на прехода, че има фигури, които могат да бъдат морални стожери, посочи Кабаиванов. За нас, в СДС, Петър Стоянов е човекът, който трябва да внесе спокойствие и да помогне международният имидж на България да бъде изчистен заради скандала, който се случи. СДС предлага най-достойният си член, защото така той ще помогне и на България, добави лидерът на партията.

Петър Стоянов, който присъства на днешната пресконференция благодари за номинацията, като подчерта, че номинацията не е като търсене работа на един бивш президент. Според него това е изключително отговорна и задължаваща работа и добави, че не знае дали заслужава всички хубави думи, които се казаха по негов адрес.

Стоянов поиска поне три дни, за да осмисли номинацията и да реши за себе си дали може да приключи международните си ангажименти. "Въпросът е мога ли без сериозни сътресения да напусна това, на което съм се посветил", каза той. "Дайте ми това време, за да взема своето отговорно решение", призова той.

Нека президентът да има това време, за да вземе решението, отговори Кабаиванов. От СДС не са имали друга резервна кандидатура, посочи още лидерът на партията. Кандидатурата на Екатерина Михайлова не е обсъждана в СДС. С тази кандидатура ние завиваме към истинското СДС, допълни той. Ще предложим на народните представители от СДС, които са част от Синята коалиция, да внесат това предложение, след като президентът каже "да", заяви Кабаиванов. Според него, след като Венета Марковска излиза в пенсия, пътят за номинацията на Петър Стоянов за член на КС е открита.

Министър-председателят научава за номинацията в момента, в който научавате и вие, обърна се Емил Кабаиванов към представителите на медиите. Иван Костов също научава в този час, допълни той и категорично заяви, че за предизборна или следизборна коалиция с ГЕРБ не са говорили - ще се явим като СДС на предстоящите избори, каза Кабаиванов.

На въпрос на БГНЕС има ли връзка между номинирането на Петър Стоянов за член на КС и напускането на евродепутатското място от брат му Емил Стоянов, за да започне нов медиен проект, Кабаиванов отговори: Г-н Емил Стоянов е направил тази своя стъпка преди 10 дни, а едва вчера Петър Стоянов разбра, че ние ще предложим кандидатурата, отговори Кабаиванов.

Петър Стоянов е президент на Република България от 1997 до 2002 година. На следващите президентски избори той губи срещу тогавашния лидер на Българската социалистическа партия Георги Първанов.

Той е председател на СДС и на Парламентарната група на ОДС в 40-то Народно събрание от 1 октомври 2005 до 22 май 2007 година, когато след неубедителното представяне на партията в изборите за Европейски парламент се оттегля от активна вътрешнополитическа дейност и се отказва от мандата си на депутат в 40-то Народно събрание. Преди отчетно – изборната конференция на СДС през пролетта на 2012 година Петър Стоянов застана на страната на противниците на Синята коалиция и настоя за самостоятелно явяване на партията на следващите избори. С това той подкрепи сегашното ръководство на СДС срещу другите членове на партията, които искаха Синята коалиция да продължи да съществува.

БГНЕС припомня, че до номинацията на СДС се стигна, след като вчера министър-председателят Бойко Борисов предложи на СДС, като най-стара дясна партия, да номинира свой представител в Конституционния съд. От своя страна ДСБ се обявиха, че няма да участват в процедура по избор на нов член на Конституционния съд от квотата на парламента без отмяна на предишното решение на Народното събрание за избор на Венета Марковска. А преди седмица президентът Росен Плевнелиев си тръгна от церемонията по полагане на клетва от конституционните съдии, точно преди съдия Венета Марковска да положи своята клетва - прецедент в историята на Конституционния съд от 1991 година, когато е основан.

На 31 октомври без дебати депутатите от ГЕРБ, независими депутати, от ДПС и някои от ПГ на КБ избраха зам.-председателя на НС Анастас Анастасов и Венета Марковска, зам.-председател на ВАС, за членове на Конституционния съд (КС) от парламентарната квота. След избора Европейската комисия (ЕК) обяви, че може да изготви допълнителен доклад за правосъдието и вътрешните работи в България и преди края на следващата година. Предупреждение дойде именно по повод новите съдебни назначения. От ЕК посочиха, че имаше сериозни съмнения за търговия с влияние и корупция по отношение на един от кандидатите, каза говорителят, без да посочва име. /БГНЕС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg