EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Петролът с 55% по-евтин, бензинът с ...8%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Петролът с 55% по-евтин, бензинът с ...8%

mail06:43 | 02.09.2015прегледи 11029 коментарикоментари 0


С над 55 на сто е поевтинял петролът на световните пазари през последната година. От 103 на 46 долара за барел в момента е цената на Софийската стокова борса. Бензинът е поевтинял с 8%, а дизелът - със 7 на сто. Директорът на борсата Васил Симов коментира за БНР:” Голямото поевтиняване започва през юли и продължава и през август и естествено едва след два, три месеца се почувства поевтиняване и на следващия производен продукт, именно бензина и дизела. Така, че ако тази тенденция продължи, тогава може да продължи и поевтиняването на бензина и дизела, но много анализатори смятат, че доста ниско вече е паднал петролът и едва ли не вече очакват да "върне" нагоре.”

 Да имаш бензиностанция в България е шест пъти по-печелившо отколкото в западния свят. Това каза Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката, пред bTV. „Средният марж за богатия свят е около 5-10 стотинки на литър гориво, а в България е 30-40 ст. за литър”, допълни още Трайков. „За да има картел, трябва да докажем, че тези фирми са обменяли информация”, коментира Марио Гаврилов от КЗК. По думите му е много трудно да се събере информация за картел, която да послужи успешно пред съда. „Ако от КЗК решим да влезем в една компания да проверим документите й, съдът информира тази компания предварително”, допълни още той. За да се докаже картел на горивата, трябва някоя от фирмите да се почувства недоволна и да натопи другите фирми”, каза Гаврилов. По думите му трябва да има много сериозна лична наказателна отговорност на управителите на компании, участвали в картел. „Лятото бяха извънредно надути цените, за да се приберат най-много пари от хората. Предвиждам, че цената на горивото ще падне до под два лева, където й е мястото”, прогнозира Трайчо Трайков. „От КЗК ще изследваме маржовете, но нямаме правомощия да кажем на някого защо продава на по-висока цена”, каза Гаврилов. Той подчерта, че от комисията няма да влизат в политически диалог по повод спекулациите за картел на горивата.

Според икономическия министър Лукарски цените на горивата у нас са високи тъй като няма държавен дистрибутор, който да продава на себестойност, за да регулира цените, нямаме добив на петрол и пазарът е малък.

Един преглед на бензиностанциите показва, че от вторник цената на горивата е с 5 ст. по-ниска, като масовият бензин А-95 и дизелът струвата по 2,15 лв. В рамките на десетина дни цените на горивата паднаха с 20 ст., след като държавата започна проверки по бензиностанциите, а Комисията за защита на конкуренцията прави анализ за картел.


Тагове: бензин, петрол
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101