EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Петролът поскъпна днес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Петролът поскъпна днес

mail10:35 | 22.11.2017прегледи 9628 коментарикоментари 0


Цените на петрола се повишиха днес, тъй като ограничените доставки по канадския петролопровод за САЩ допринесоха за нов спад на запаси на суровината, а очакваното намаление на добивите от страните-членки на ОПЕК също оказа подкрепа на цените.

Към 8,30 часа българско време фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) поскъпнаха с 88 цента или с 1,55 процента, до 57.72 долара за барел. В същото време фючърсите на европейския вид Brent се повишиха с 0,72 процента или с 45 цента, до 63,02 долара за барел спрямо нивата при затваряне на търговията вчера.

Търговците са категорични, че поскъпването на петрола се дължи основно на спадналите доставки на суровината от Канада до САЩ. TransCanada Corp. обяви, че намалява доставките с най-малко 85% по петролопровода Keystone или с 590 000 барела на ден до края на ноември. Тръбопроводът, който свързва петролните находища в Алберта с рафинериите в САЩ, беше затворен миналата седмица след преливане на 5000 барела в Южна Дакота.

Според търговци, известна подкрепа за цените има и от седмичния доклад, обявен вчера от Американския петролен институт (API), според който запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 6,4 милиона барела през седмицата до 17 ноември. Новите данни за производството от Агенцията за енергийна информация (AIE) се очакват днес след обед.

Извън Северна Америка, пазарите бяха подкрепени от усилията на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да ограничат производството, за да ликвидират дисбаланса между търсенето и предлагането на суровината.

Очаква се на насрочената за 30 ноември среща да се обсъди удължаването на срока на споразумението за намаляване на добивите, което е подписано освен от ОПЕК, но и от държави извън картела, нечало с Русия. Действащият краен срок в момента е 31 март 2018 година, а се предлага той да бъде удължен до края на следващата година.

"Резултатът от срещата в крайна сметка ще определят посоката на цената на петрола в близко бъдеще", прогнозира Стивън Иннес, ръководител на търговията за азиатско-тихоокеанския регион на фючърсната брокерска компания OANDA.

В прогнозата си за 2018 година от американската банка J.P. Morgan, публикувана вчера, се казва, че „петролните пазари догодина ще бъдат балансирани, тъй като съкращенията на добивите ще продължат и излишъците ще бъдат намалени значително, но цените няма да са високи". През 2018 г. очакванията на банката за средна цена на Brent са 58 долара за барел, а за WTI - 54,6 долара за барел./Инфосток


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg