EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Петролът поскъпна, $ поевтиня

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Петролът поскъпна, $ поевтиня

mail10:50 | 25.05.2017прегледи 1459 коментарикоментари 0


Цените на петрола нарастват заради очакванията на инвеститорите на днешното заседание на страните-износителки от ОПЕК и още 11 държави извън картела да бъде взето решение срокът на споразумението за намаляване на добивите на суровината да бъде продължено с 9 месеца.

Към 9,30 часа българско време фючърсите на европейският вид Brent поскъпнаха с 0,85 процента до 54,42 долара за барел, а на американския лек суров петрол WTI нараснаха с 0,84 процента до 51,79 долара за барел спрямо нивата на котировките при затваряне на вчерашната търговия.

Днес се очаква мониторинговият комитет за съкращаване на добивите на петрол от страните, които в края на миналата година подписаха споразумение, да препоръча на държавите-износителки от ОПЕК и още 11 страни, вкл. и Русия, да продължат действието на глобалния пакт. Преди това Русия и лидерът на ОПЕК Саудитска Арабия постигнаха предварителна договореност да бъде продължено изтичащото в края на юни споразумение с още 9 месеца, до края на март 2018 година.

Според действащия в момента пакт, страните от ОПЕК и 11 държави извън картела, трябва да съкратят добивите си общо с 1,8 млн. барела в денонощие до края на първото полугодие на настоящата година.

Анализаторите от консултантската компания Wood Mackenzie обаче прогнозират, че продължаването на споразумението няма да повлия съществено върху цените на Brent, които щ, особено на се движат около 55 долара за барел до края на 2017 година. Агенция „Ройтрес" напомня, че от началото на годината средната цена Brent е 53,90 долара за барел.

Продължаването на споразумението за намаляване на добивите до края на първото тримесечие на следващата година ще се отрази на добивите на петрол в САЩ, които се очаква да нараснат с 950 000 барела в денонощие, прогнозират от Wood Mackenzie.

Добивите на суровината в САЩ са нараснали с повече от 10 процента от средата на 2016 година, до 9,3 милиона барела в денонощие.

-------------------

Доларът отново зае отбранителна позиция, след публикувания протокол от последното заседание на Федералния резерв на САЩ (ФЕД) не оправда надеждите на инвеститорите, а еврото продължи да нараства, доближавайки се до 6,5-месечен максимум.

Бордът на ФЕД смята, че ще се въздържи от ново увеличение на основните лихви, докато не се убеди, че отчетения преди време икономически спад е бил временен, пише в публикувания протокол от последното заседание на регулатора. Документът показва, че ФЕД проявява по-голямо бдителност относно повишаването на лихвите, което се отразява негативно на американската валута, която продължава да е под натиск, заради притесненията за политиката на президента Доналд Тръмп.

Индексът на долара към основните валути спадна с 0,3 процента до 96,957 пункта. Американската валута се понижи, заради спадналата доходност на държавните облигации.

Спрямо йената доларът се отдалечи от седмичния си максимум от нивото 112,130, достигнато вчера, докато днес към 9 часа българско време спадна до 111,62 йени.

Еврото, което през нощта се понижи до 1,1168 долара, бързо набра височина с 0,2 процента до 1,1240 долара.

Канадският долар се доближи до месечния си максимум спрямо долара, след като Канадската централна банка даде доста по-оптимистична оценка за икономиката на страната, отколкото очакваха анализаторите. В резултат канадският долар достигна ниво от 1,3402, отчетено на 19 април.

След като петролът се отдалечи от няколкомесечния си минимум, заради очакванията, че ще бъде продължен пакта за намаляване на добивите, също оказа подкрепа на канадската валута. Другите, зависими от цените на петрола валути, също се повишиха. Норвежката крона се търгува 9,349 крони за едно евро, прибавяйки за седмица 0,3 процента. Австралийският долар нарасна с 0,1 процента до 0,7510 американски долара./Инфосток

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4145