EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Петролът поевтиня

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Петролът поевтиня

mail10:48 | 18.06.2018прегледи 1447 коментарикоментари 0


Цените на петрола се понижиха в понеделник, след като Китай заплаши да наложи мито върху вноса на американски суров петрол в нарастващия търговски спор с Вашингтон.

Към 9,15 часа българско време фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) спаднаха с 1.29 долара или с 1.98 процента, до 63.77 долара за барел на Нюйоркската стокова борса NYMEX, което е най-ниското ниво от април насам.

В същото време котировките на августовските фючърс на европейския вид Brent на Лондонската стокова борса ICE Futures се понижиха с 49 цента или с 0.67 процента, до 72.95 долара за барел.

В ескалиращ спад на американския търговски дефицит с повечето от основните си търговски партньори, вкл. и Китай, американският президент Доналд Тръм подписа в четвъртък заповед за въвеждане на вносни мита от 6 юли върху китайски стоки на обща годишна стойност от 50 млрд. долара. В отговор Китай обяви в петък, че ще отговори реципрочно, като наложи вносно мито върху много американски стоки, включително и върху американския суров петрол.

"Тези наказателни мерки по двустранната търговия притесниха инвеститорите, тъй като ще навредят на глобалния икономически растеж", прогнозира Бенджамин Лу от базираната в Сингапур брокерска компания Phillip Futures.

Натиск върху цените оказа и съобщението, че Саудитска Арабия и Русия са се договорили да увеличат добивите с 1,5 млн. барела в денонощие от 1 юли, спрямо нивата от октомври 2016 година, решение за което ще бъде взето на срещата им на 22 юни във Виена. От Министерството на енергетиката на Русия съобщават, че министър Александър Новак е на посещение в Рияд.

В информация до медиите се казва, че по време на работното си посещение Новак е казал пред журналисти, че „от началото на третото тримесечие ще повишим добивите с 1,5 млн. барела на денонощие, а след това ще видим как ще реагира пазарът".

Целта по думите на Новак е да се види какво ще се случи за три месеца и дали в началото на септември няма да има нужда от нова промяна.

Агенция „Ройтерс" припомня, че членките на Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) и други държави извън картела, вкл. и Русия, подписаха спораумение за намаляване на добивите на петрол с 1,8 млн. барела на денонощие от началото на 2017 година, като за база бяха взети добивите през октомври 2016 година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1034