EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Петролът отново нагоре

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Петролът отново нагоре

mail10:23 | 30.03.2016прегледи 841 коментарикоментари 0


Петролът поскъпна в началото на третата търговска сесия за седмицата, информира агенция "Ройтерс".

Петролът сорт Brent поскъпна с 0,72% до $ 39,42 за барел, а американският лек суров петрол поскъпна с 0,99% до $ 38,66 за барел.

Наскоро стана ясно, че Саудитска Арабия е готова да подпише споразумение за замразяване на нивата на добив на петрол още през следващия месец, дори и Иран да не подкрепи хода.

Това действие на страната може да отвори възможността за договаряне на замразяване на производството и с други от големите производители в глобален мащаб, включително и със страни, които не членуват в петролния картел, смятат анализатори.

Следващата среща на най-големите играчи в сферата на петрола ще се проведе на 17 април в Доха и се очаква на нея участниците да надградят над постигното през февруари споразумение между Саудитска Арабия, Русия, Катар и Венецуела за замразяване на добива на нивата му от януари.  

„Много страни се споразумяха да замразят добива. Защо трябва да се съобразяват с Иран", коементира висш делегат от ОПЕК. Неговият коментар се разминава с изразените гледища от страна на Саудитска Арабия през миналия месец. Те изтъкнаха, че всяко споразумение ще бъде съобразено с Иран, който е най-големият конкурент на Саудитска Арабия в рамките на ОПЕК.

Иран посочи, че ще се стреми да увеличи износа на петрол, след като санкциите над страната бяха вдигнати през януари тази година. Към момента иранските държавни служители не са изразли подкрепа за споразумение за замразяване на добива на петрол. Въпреки това някои анализатори и представители на ОПЕК започнаха да се съмняват в способността на Иран да увеличи производството, което може би е сред причините страната да не бъде взета предвид при преговорите за замразяване на добива.

„Въпреки всички закани досега не сме видели какво може да направи Иран", коементира делегатът.

В понеделник генералният секретар на ОПЕК Абдала Ел-Бадри посочи по време на пресконференция във Виена, където е седалището на петролния картел, че може би в бъдеще Иран ще се присъедини към групата от държави, замразили добива. „Те имат някои условия относно своя добив", заяви Ел-Бадри.


Тагове: петрол, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg