EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Петролът е най-търгуван

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Петролът е най-търгуван

mail18:00 | 23.03.2011прегледи 3979 коментарикоментари 0


Forex търговията става все по-популярна и в България. Възможно ли е да се печелят добри пари от валутна търговия? Ето отговорите на Пламен Пейчев*, главен дилър на Trader.bg** в интервю за Economynews.bg.

-Г-н Пейчев, миналата седмица йената беше привлякла интереса на инвеститорите, през тази какво се случва?
Пламен Пейчев:
Петролът е най-търгуван тази седмица, заради войната в Либия  и несигурността с доставките.
-Във форумите има различни коментари за вашата платформа. Колко прави са в мненията си хората или те са „жертва” на идеята за бързо спечелени пари?
Ето част от коментарите:

-Какво ви е мнението за форекс търговията в България. И има ли други посредници освен традер.бг и делтасток и кой е най-добрият?
-Направо си им изпрати 200 лева по банкова сметка. И забрави за тях.
-Естествено. Създадено е, за да печелят пари собствениците му от балами. Друг е въпроса откъде собствениците му имат толкова много пари за реклама. Навсякъде са само техните adds.
-Участвах в разработката на тази платформа. Главния акционер е ФК Евер. Това НЕ Е създадено, за да печелиш пари.
-Това е онлайн вариант на световната борса така че не е за всеки и е ясно защо повечето са недоволни както и че не може изведнъж да купиш борсата.

-П.П. Във форумите могат да се намерят всякакви коментари за Trader.bg – и от хора, които харесват платформата, и от хора, които не я харесват. До някаква степен дори е логично по-голямата част от коментарите, независимо по каква тема, да са негативни. Защото всички знаем, че един човек, който има негативно отношение към даден продукт или услуга, независимо каква е причината за това, е склонен да се оплаква навсякъде. Докато доволният човек по-рядко споделя своето позитивно отношение, доволен е и това му стига. За това дали могат да се изкарат пари от платформата Trader.bg най-добре говори фактът, че имаме много дългосрочни клиенти, които търгуват при нас от доста години. Те са около 40% от всички клиенти. Това значи, че са останали, защото платформата им е удобна, печелят при нас и са се убедили, че сме коректни. Ако цитираните коментари са верни, то ние едва ли бихме могли да оцелеем толкова дълго - на пазара сме близо 7 години, развиваме се и имаме все повече и повече клиенти. Съгласен съм с тази част от цитата от форума, че търговията на световните финансови пазари през интернет не е за всеки. Човек, който иска да печели от нея, трябва да има определени знания, да отделя време, да се учи, да спазва правилата, да е дисциплиниран и да не се поддава на емоциите. Това, което винаги казваме на начинаещите, за да ги предпазим от загуби, е, че трябва да търгуват поне 2-3 месеца на демо сметка. Демо сметката е абсолютно еднаква с реалната, единствената разлика е, че се търгува с виртуални пари и е безрисково. Когато човек придобие знания и увереност и види, че може да се справя, тогава вече може да започне да търгува с истински пари.
-Какъв процент от хората, които са участвали във вашата платформа, са реализирали добри приходи, които да им позволят да се изхранват с това?
-П.П. Една част от клиентите ни са започнали да търгуват в свободното си време, като хоби, но след известен период доходите от търговията започват да изпреварват доходите от основната им дейност, и те се заемат по-сериозно с търговията като начин за изкарване на пари. За друга част от клиентите ни пък това е хоби, което им носи известни приходи, но го правят основно заради удоволствието. Моите неформални наблюдения показват, че хората, които спазват елементарните правила на търговия, се справят добре, дори и да нямат голяма опит зад гърба си. Тези основни правила могат да се научат от един еднодневен безплатен курс. И обратното, хора с опит може да претърпят загуби, защото не са достатъчно дисциплинирани. Винаги обясняваме на нашите клиенти, че трябва да имат някаква цел, когато отварят една позиция. Когато купуват даден актив, е добре предварително да решат каква искат да бъде тяхната печалба. Но същевременно да си поставят и ограничение - каква ще бъде максималната загуба от тази сделка. Защото няма играч, който да има само печеливши сделки. Винаги има и печеливши и губещи. Например: купувам злато. Целта ми е да реализирам 100 долара печалба от тази сделка, а максималната загуба да бъде не повече от 30 долара. Така печалбата ми ще бъде повече от три пъти по-голяма спрямо загубата. Оттам нататък, ако правилно съм познал посоката на пазара, ако правилно съм го анализирал, ще реализирам тези 100 долара печалба. Ако съм сгрешил, ще имам не повече от 30 долара загуба. Ако аз имам 3 поредни губещи сделки ще загубя по 30 долара. И при четвъртата сделка ще изкарам 100 долара, което ще покрие предните загуби. И като цяло съм на печалба с 10 долара от тези 4 сделки.
-Колко са провалилите в този смисъл като процент?
-П.П. Като точна статистика е трудно да се каже. Трябва да се има предвид следното - при начинаещите, които имат 2-3 месеца опит зад гърба си е нормално да преобладават губещите играчи, защото когато човек се учи, допуска повече грешки. Ако погледнем играчите с 2-3 години опит зад гърба си, то при тях процентът на печелившите е по-голям от този на губещите. Практиката показва, че трудно се губят големи суми, ако спазваш основните правила за търговия и си достатъчно дисциплиниран. Риск от големи загуби има, когато се поддаваш прекалено на емоциите и си вярваш много, а в същото време нямаш достатъчно знания и опит. Хубавото на платформата е, че можеш да загубиш единствено парите, които си вложил, докато печалбата ти е неограничена. Ако един клиент купи даден актив за 1000 лева и този актив повиши цената си с 10%, то клиентът ще спечели 10 000 лева. Ако този актив обаче поевтинее с 10%, то клиентът ще загуби тези 1000 лв. Значи от такава една сделка, твоята печалба е неограничена, може да нараства, но загубата ти е ограничена до парите, които ти си вкарал в сметката. Ти може да загубиш тези хиляда лева, но ако търгуваш печелившо, твоята печалба може да стане 2 хиляди, 5 хиляди, 10 хиляди и така нататък. Печалбата ти е неограничена, зависи от твоите умения. Загубата ти е ограничена до тези 1000 лв. - повече не можеш да загубиш.
-Може ли да дадете данни за аналогични платформи в други страни на ЕС и в света?
-П.П. Официална публична информация няма по тази тема, но един от водещите американски брокери е публикувал информация, че съотношението печеливши/губещи клиенти при него е 51/49 %.
-Бихте ли направили профил на участниците в платформата – възраст, образование и т.н.
-П.П.На Trader.bg търгуват много различни хора като възраст, образование, местоживеене. Има таксиметрови шофьори, учители, военни, инженери, студенти, пенсионери, всякакви хора. Дори има и родители, които отварят сметки на непълнолетните си деца, вкарват им пари в сметката, за да се учат да търгуват, вместо да играят на компютърни игри.
-Как се развива платформата като компания през последните три години?
-П.П. През последните 3 години имаме 25% ръст, въпреки кризата.
-Какво е бъдещето на този тип компании като вашата и какъв е интересът на потребители към услугата ви ?
-П.П. Търговията на световните финансови пазари набира все по-голяма популярност у нас. Една от причините е тази, че за да търгуваш са ти необходими единствено компютър вкъщи и интернет. И скромна сума от 200-300 лв., с която да започнеш. Много хора имат наблюдения и очаквания за това накъде ще се движи цената на златото, петрола, еврото. В един момент решават да опитат да спечелят от тези свои наблюдения и си откриват сметка в някоя интернет платформа за търговия. В този смисъл смятам, че платформи като нашата тепърва ще се развиват и ще стават все по-популярни. От друга страна, конкуренцията ще става все по-голяма и ще оцелеят само брокерите, които непрекъснато въвеждат подобрения на своите платформи, и най-важното - са коректни с клиентите си.

Настоящият материал не е препоръка за сделки с финансови инструменти.

*Пламен Пейчев е главен дилър в Trader.bg от 2004 г., един от създателите на платформата. Реализира няколко големи облигационни емисии, една от тях на стойност 5 млн. евро. Той е един от първите инвестиционни консултанти в България с лиценз от 2001 г. Магистър е по икономика от УНСС. В свободното си време свири на барабани.

 **Trader.bg е услуга на Финансова Къща Евър АД, която се регулира от БНБ и Комисията по Финансов Надзор. Тя оперира в областта на електронната търговия с чуждестранни финансови инструменти в България. ФК Евър АД e една от първите финансови къщи в България /1992/, лицензиран инвестиционен посредник /1996/, член на БФБ, с капитал от 1.050 000лв. и над 180 хиляди клиенти.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg