EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Петролът = под $46 за барел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Петролът = под $46 за барел

mail09:10 | 13.01.2015прегледи 1015 коментарикоментари 0


Цените на петрола достигнаха своя минимум за последните 5,5 години на фона на очакванията за ръст на горивните запаси на САЩ.

Февруарските фючърси на суров северноморски петрол тип Brent, търгувани на лондонската борса ICE, поевтиняха с 1,5% - до 46,72 долара за барел. На нюйоркската борса NYMEX февруарските фючърси на американски лек петрол тип WTI пък поевтиняха с 1,39% процента — до 45,43 долара за барел.

Толкова евтино черното злато не е било от март 2009 г. Причина за спада в цените по време на вчерашната борсова сесия станаха слуховете за ръст в горивните запаси на САЩ, както и на фона на очакваното съобщение на властите в Обединените Арабски Емирства за продължаване на увеличаването на обемите на нефтопроизводство.

На 12 януари банка Goldman Sachs представи новата си прогноза за цената на черното злато. Според нея в близките 3 месеца петрол тип WTI ще поевтинее до 41 долара за барел, а петрол тип Brent — до 42 долара за барел. Само допреди няколко месеца Goldman Sachs прогнозира 70 долара за барел WTI и 80 долара за барел Brent.

Нефтът никога повече няма да струва 100 долара за барел, заяви представителят на саудитското кралско семейство Ал Уалид ал Сауд.

"Ако предлагането на нефта остане на същото равнище, а търсенето продължи да пада, трябва да смятаме, че цената не нефта ще продължи да пада. Но ако предложенията бъдат ограничени, а търсенето покаже някакъв растеж, цените могат да тръгнат нагоре. Но аз съм убеден, че ние никога повече няма да видим цена от 100 долара за барел", сподели той в интервю за в. USA Today.

Според него Саудитска Арабия и всички други държави са били изненадани и объркани от значителния и рязък спад на цените на нефта. "Никой не очакваше, че това ще се случи", отбеляза той. /източник: ТАСС, БГНЕС


Тагове: петрол, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg