EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Петролът = $55 за барел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Петролът = $55 за барел

mail10:25 | 27.12.2014прегледи 2836 коментарикоментари 0


Цените на черното злато регистрираха нов спад на нюйоркската борса снощи. Февруарските фючърси на американския лек суров петрол поевтиняха с повече от долар и се търгуваха за по-малко от 55 долара на барел. Поевтиняването се обяснява с неочаквания ръст на запасите в САЩ през миналата седмица и със силния долар. Руският президент обаче не изключи възможността за „сговор“ между двама от основните играчи на пазара - Съединените щати и Саудитска Арабия. Владимир Путин призна, че трайното понижение на цената на петрола ще наложи преструктуриране на руската икономика. Руските власти вече са разработили сценарий за развитие на икономиката при цена от 40 долара за барел.

Русия подцени увеличаването на предлагането на петрол заради "шистовата революция", призна руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкяев в интервю за вестник "Комсомолская правда", цитиран от БНР.
Не мога да кажа, че проспахме, но очевидно подценихме възможността за такова рязко нарастване на обемите на производство, поясни министърът. По повод твърденията за американско-саудитски заговор срещу Русия за поддържане на ниски цени на петрола, Улюкяев заяви: Не разбирам нито целите на заговора, нито хипотетичните механизми на действие на заговорниците. Той потвърди прогнозата си за скромно поскъпване на петрола и равновесие на пазарите през идните две години.
През януари не се очаква засилен натиск върху рублата, заяви Улюкаев: Пикът на форсмажорното търсене на валута премина, а финансово-икономическите регулатори се научиха как да действат, посочи министърът.
През последните няколко месеца петролът, който представлява голяма част от руския износ и рублата поевтиняха почти двойно. Един от факторите за поевтиняването бе повишеното търсене на варлута за обслужването на външния дълг тогава, когато достъпът до международните пазари на редица гореми руски компании бе ограничен заради западните санкции.
Проблемът е не само в размера на дълга, но и в графика на плащанията по него. Падежът на голяма част от него беше през декември. Това предизвика допълнителен натиск върху вътрешния пазар и създаде проблема с курса. Това е форсмажор, поясни министърът. През последните две седмици руската национална валута възстанови позициите си, като се закрепи на равнище от 54 рубли за един долар.

 

 


Тагове: петрол, барел
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg